Activitatea : “Ne jugez pas un livre à sa couverture “

Anul acesta, în Săptămâna Francofoniei (18-26 martie), Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Bistrița, a celebrat diversitatea culturală și lingvistică, valori dragi întregului spațiu francofon din lume.

Pe 23 martie 2023, elevii claselor a IX-a B și a XII-a B, însoțiți de doamnele profesoare Rodica Arapu și Alina Tomi, s-au bucurat, în premieră, de exponate ale Raftului de literatură de expresie francofonă.

Astfel, activitatea “Ne jugez pas un livre à sa couverture “ (moderată de prof. R. Arapu) a adus în prim-planul atenției tinerilor cărți precum  “Les Chouans“ – Honoré de Balzac, “Madame Bovary“ – Gustave Flaubert, “L’Oiseau Bleu“ – Maurice Maeterlinck, suscitând interesul acestora pentru scrieri de factură realistă, romantică și chiar science-fiction.

Și pentru că nu am sărbătorit doar Ziua Internațională a Francofoniei ci și Ziua Internațională a Poeziei, am abordat poezia lui Paul Eluard “La Courbe de tes yeux fait le tour de mon Coeur”, printr-un concurs de recitare și o discuție despre trăsăturile poeziei suprarealiste.

A treia activitate a fost una ce s-a droit amuzantă, îmbinând universul lui Jacques Prévert cu arta dramatică. “La poésie fait toujours le tour de nos coeurs …”