ADRIAN SÂNGEORZAN

Adrian Sângeorzan s-a näscut în 1954 la Bistrița-Năsăud. A absolvit Facultatea de Medicină a Universității din Cluj. Din 1990, trăiește la New York unde profesează ca medic specialist în obstetrică-ginecologie.
 
Debutează cu un grupaj de versuri în România Literarã în 2001. Primul său volum, „Pe viu”, a fost publicat în același an de Editura „Axa 2000″. A publicat poezie și proză în multe reviste literare din România, Europa și SUA. Prima sa carte de versuri tradusă în limba engleză, „Over The Lifeline” / „Peste linia vieții”, a apărut în 2002 la Editura Spuyten Duyvil din New York, cu recomandări de Nina Cassian, Andrey Gritsman și Andrei Codrescu.
 
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al International Library of Poets din SUA, unde în 2003 a obținut locul III la concursul de poezie. Poemele sale au fost  selecționate în antologiile „The Best Poems and Poets of 2002”, „Born in Utopia”, „Stranger at Home”, „Contemporary American Poetry with an Accent”, „20 Years After the Fall”, „Yellow Medicine Review”, etc. 
 
Are lansäri de volume, lecturi de poezie prozä în SUA, la Cornelia Street Cafe, Bowery Poetry Club, Russian Samovar, International House, Institutul Cultural Român din New York, la colocvii și conferințe pe teme de literatură, traduceri la Stevens Institute Hoboken, Redlands University, Chattanooga University, Arizona State University, National Museum of Natural History, la câteva ediții ale Festivalului „Zile, Nopți de Literatură”.
 
Primele două ediții ale cărții „Între două lumi –  Povestirile unui doctor de femei” au fost publicate în 2003 și 2005 la „Scrisul Românesc” și s-au difuzat cu rapiditate în România si Statele Unite, cu mare succes de public. La aceeași editură a apărut și ediția engleză a cărții, în 2005. Autorul apare ca martor în documentarul Decrețeii (regia Florin lepan), vorbind despre dubla sa calitate de medic ginecolog în România comunistă și de autor al unui volum legat de subiectul filmului.
 
Împreună cu soția sa, scriitoarea Carmen Firan, a publicat în 2003 la „Scrisul Românesc” volumul de poeme „Exquisite Corpse” / „Voci pe muchie de cuțit”, editie bilingvä româno-englezä. Este autorul volumelor de poezii bilingve româno-engleze „Tatuaje pe marmură” (2006), și  „Anatomia Lunii” (2010), (Editura „Scrisul Românesc”), precum și al romanelor „Circul din fața casei” (2006) și „Vitali” (2008)   (ambele apărute în două ediții, la Editura „Curtea Veche”), primite entuziast de critica literară din România.
 
În prezent are în lucru volumul de proză „Sanatoriul de nevroze”.