ALEXANDRU UIUIU

Alexandru Uiuiu (n. 20 martie 1962 în Fedru – ) este un poet, prozator și dramaturg roman.

 Ca scriitor debutează în 1988 la „Vatra” cu un grupaj de proze scurte recomandate de Mihai Sin, și în volum cu “ Felia amară”, povestiri, (Euphorion, Sibiu, 1993).Cartea este premiata pentru debut la Salonul Național de carte de la Cluj.

 A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la „Cadran”, „Minerva”, „Euphorion”, „Familia”, „Contrapunct”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Hyperion”, „Convorbiri literare”, „Mișcarea literară”, „Discobolul”, „Echinox”, „artPanorama” ‚Vatra”etc. În anul 1998 fondează revista de cultură etnologică și etnografică “Zestrea”. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu la recomandarea lui Mihai Ursachi și a lui Mircea Ivănescu.

 A mai publicat “Povestiri din pădurile fanteziei” (premiul pentru “Carte pentru Copii”, Galele Multimedia, Bistrița, 2000), “Ridicarea în genunchi”, roman, 1999 (premiul pentru proză, al Salonului Național “Liviu Rebreanu”, Bistrița, 2000; premiul pentru roman “Liviu Petrescu”, Galele Radio, Cluj-Napoca, 2001), “Socrate – Poetul”, prozo-poeme, 2000 (premiul U.S. la Festivalul Național de Poezie “George Coșbuc”, 2000), “Așteptând-o pe Godette”, teatru, 2003 (premiul U.S., filiala Sibiu, pentru dramaturgie).

 A fost nominalizat de două ori la Premiile Uniter pentru “Cea mai bună piesă a anului” cu “Marea scofală sau Așteptând-o pe Godette”, 1999, și cu “N-ai să-nțelegi nimic sau cât teatru e-n teatru”, 2000).Piesa „Pragul” a fost transpusă radiofonic în cadrul programului “Dramaturgi români contemporani” la Radio Romania, în regia lui Gavril Pinte, cu actrița Andreea Bibiri. În 2006 îi apare cartea de povestiri “Sfîșierea sau a doua venire”, Ed Grinta Cluj. În 2012 publică romanul “Țara Ascunsă” la editura Charmides din Bistrița.

 Lucrările sale poartă amprenta unei înțelegeri profunde a vieții și a unei preocupări constante asupra destinului uman.Temele sînt general umane – iubirea, moartea, relația tată-fiu, problemele cuplului – dar scriitorul Alexandru Uiuiu face diferența prin stilul propriu de abordare care este un melanj de condescendență, fină ironie, umor și aforism.Credința că prin arta scrisului îi poate face pe semenii săi mai atenți la valorile perene și la șansa de a fi vii, îi anima fiecare pagină de poezie, teatru, proză.

 Privește viața ca pe o șansă unică pe care Dumnezeu i-a dat-o omului pentru a înțelege și iubi lumea pe care i-a oferit-o prin creație. Consideră cu modestie că munca sa se adaugă celei a altora care au făcut lumea un loc mai bun pentru oameni. Trăiește în Bistrița, oraș la care ține foarte mult, dar consideră că Sibiul este în egală măsură un oraș al vieții sale.

 Opere:

Cărți publicate – Felia amară – proză scurtă, Ed. Euphorion, Sibiu, 1994; – Povești din pădurile fanteziei, povestiri pentru copii, Ed. Emia, Deva, 1998; – Ridicarea în genunchi – roman, Ed. Albatros, București, 1999; – Socrate poetul – prozo-poeme, Ed. Charmides, Bistrița, 2000; – Asteptind-o pe Godette- teatru, Ed. Grinta, Cluj-Napoca- 2003 – Sfîșierea sau a doua venire-povestiri , Ed Grinta Cluj, 2006 – Zile pe Someș, Ed Charmides, Bistrița, 2008 – Tara ascunsa, roman, Editura Charmides, Bistrita 2012

 

Activitate publicistică -Eseuri, studii și proză în „Vatra”, „Euphorion”, „Familia”, „Cadran”, „Minerva”, „Contrapunct”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Hyperion”, „Convorbiri literare”, „Mesagerul literar și artistic”,”Mișcarea literară”, „Discobolul”, „Echinox” „ArtPanorama”.