Aurel Pantea şi Cornel Nistea, la debutul „Anului cultural Coșbuc 150”

În cadrul manifestărilor „Anul cultural Coșbuc 150”, s-a petrecut, miercuri, 16 martie 2016, primul dintr-un şir de evenimente culturale programate în judeţul nostru pentru a marca un veac şi jumătate de la naşterea poetului din Hordou.
 
Protagoniştii debutului au fost scriitorii Aurel Pantea şi Cornel Nistea, din Alba Iulia, avându-l amfitrion pe managerul Bibliotecii Judeţene ,,George Coşbuc”, Ioan Pintea, care a programat prima parte a evenimentului la Colegiul Naţional ,,George Coşbuc” din Năsăud, unde au luat parte în număr mare elevi şi profesori, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean fiind prezent inspectorul pentru limba și literatura română și latină, profesoara Ramona Salak.
 
Partea a doua a evenimentului a avut loc în sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Judeţene, începând de la ora 17.00, publicul fiind format în cea mai mare parte din scriitori locali. Foarte cunoscut fiind poetul şi universitarul Aurel Pantea, directorul Pintea s-a rezumat să spună că este unul dintre cei mai importanţi poeţi ai noştri, fiind nominalizat în mai multe rânduri pentru Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu”, de asemenea, profesor universitar al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Aurel Pantea a vorbit despre poezie, despre scriere, cu toate experienţele bune şi rele, momentul naşterii poemului fiind unul care trebuie să mobilizeze întru totul fiinţa poetului. Pantea s-a referit la critica de poezie, amintindu-i pe Gheorghe Grigurcu, Al. Cistelecan, Ion Pop, cititori profesionişti de poezie, pe parcursul a 30-40 de ani, care dobândesc exigenţă în valorizarea textelor. Părerea lui Aurel Pantea este că judecăţile criticilor profesionişti nu sunt de contestat, avându-se în vedere profesionalismul şi stadiul moral dobândit în elaborarea judecăţilor.
 
În continuare, Cornel Nistea a vorbit despre revista „Discobol”, pornită cu scepticism; „Vom scoate cinci numere”, a rememorat Nistea momentul de început, dar publicaţia apare deja de 25 de ani, se bucură de colaboratori de primă mână şi este deschisă scriitorilor din toată ţara. Cornel Nistea şi-a exprimat bunele gânduri pentru activitatea culturală a Bistriţei, pe care o cunoaşte, i-a amintit pe Liviu Rebreanu, George Coşbuc şi a exprimat admiraţie pentru întâlnirea de la colegiul năsăudean.
 
În final, Aurel Pantea a citit poezii din mai multe cărţi ale sale: „Casa cu retori”, „Persoana de după-amiază”, „La persoana a treia”, „Negru pe negru”, ultima, lansată la Bistriţa în 1993. Poemele, îndeosebi ,,Psalmii” citiţi, s-au bucurat de o foarte bună priză la auditoriu.
 
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc”.
 
Victor Știr – Cotidianul „Mesagerul”: