Bibliobuzul în scenariul verde: cărți pentru elevii din Runcul Salvei

Odată cu redeschiderea școlilor, a prins viață din nou și bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, care a ajuns cu cărți la elevii Școlii Gimnaziale „Ioan S. Pavelea” din Runcul Salvei în cursul zilei de miercuri, 19 mai. Cum școala se află într-un scenariu (pandemic) intermediar, au răspuns prezent ofertei de carte elevii din clasa a VIII-a și cei din ciclul primar.

Primii care au venit să împrumute cărți au fost elevii din clasa a treia, care le-au mărturisit bibliotecarilor că au citit cărțile pe care și le-au ales la precedenta vizită a bibliotecii pe roți: Amintiri din copilărie, Pinocchio, Heidi, Tom Sawyer ș.a. Pop Andrada Maria spune că o interesează tot ce ține de natură, iar Florina, colega ei împrumută două cărți, una pentru sora sa care face cursurile online.  „Copiii au fost foarte încântați când doamna director ne-a anunțat că vine bibliobuzul și abia au așteptat să coboare și să împrumute alte cărți. Pentru că a trecut ceva timp de la precedenta vizită a bibliobuzului aici, în această perioadă ei și-au împrumutat unul altuia cărțile pentru a le citi și constatăm că le place să citească. Demersul bibliotecii județene este foarte bun, mai ales pentru mediul rural, unde copiii nu au o bibliotecă mai mare aproape” spune prof. Banea Dumitrița.

Între rafturile cu cărți, bibliotecara Izabela Andronesi le recomandă elevilor titluri pe măsura vârstei și clasei în care sunt ei, având și experiența de zi cu zi de la secția „Împrumut copii” a BJGCBN. Localitatea Runcu Salvei se întinde pe o suprafață foarte mare, iar unii dintre elevi parcurg zilnic distanțe apreciabile pentru a ajunge la școală. Andreș Mihaela Daniela, de exemplu, vine de la peste 3 km la școală. „M-am obișnuit, nu îmi este foarte greu” mărturisește ea. „Ne bucurăm că ați revenit, iar vizita bibliobuzului îi încântă cu adevărat pe elevii școlii. Ei citesc, în general, mai ales cei din clasele mici, pentru că, din păcate, cu cât cresc, îi atrage mai mult internetul. Totuși, noi avem datoria să-i încurajăm să citească, pentru că asta este șansa lor de a reuși în viață” spune prof. Valerica Man, directoarea  Școlii Gimnaziale „Ioan S. Pavelea” din Runcu Salvei.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița-Năsăud a învățat în această școală. „Bucuria mea este cu atât mai mare cu cât am întâlnit elevi care iubesc foarte mult cartea, lucru pe care l-am observat încă de la prima noastră vizită cu bibliobuzul aici. Și astăzi, începând cu clasele mici și terminând cu clasa a VIII-a, elevii au ținut să urce în bibliobuz ca să-și aleagă cărți!” mărturisește Ioan Pintea.

În perioada imediat următoare, bibliobuzul BJGCBN își va intensifica vizitele la școlile din județ, unde elevii au nevoie de cărți.

                                                                                                        www.bjbn.ro