Bibliobuzul la Școala din Runcul Salvei. Plăcutele surprize din partea micilor cititori!

Este sfârșit de octombrie, astfel că, neobosit, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud caută să viziteze locuri noi, pe unde a nu a mai trecut. Iar marți, 29 octombrie, biblioteca pe roți a ajuns în mijlocul elevilor de la Școala Gimnazială „Ioan S. Pavelea”, din Runcul Salvei, pentru a le duce cărți celor din clasele V – VIII. Și, ca peste tot, apariția bibliobuzului în curtea școlii i-a entuziasmat pe elevi.

Mai întâi au fost preluate cele peste 500 de volume pe care BJGCBN le-a donat pentru îmbogățirea bibliotecii școlare, donație de care s-a îngrijit personal directorul instituției Ioan Pintea, originar din Runcul Salvei. După care bibliotecarii Isabela Andronesi și Florin Săsărman  i-au poftit pe elevi în fața rafturilor din bibliobuz, pentru a-și împrumuta titlurile dorite. Și, în scurt timp, descoperim elevi care sunt cititori asidui de literatură.

Loredana Dâncu, din clasa a VII-a iese cu trei volume în brațe. Încercăm un dialog cu ea. „Mi-am luat Cioburi de steleHoțul de cărți și Băiatul Echo. Cred că le voi putea citi într-o lună, dar sunt cam aglomerată acum. În ultima vreme am citit Singur pe lume, carte pe care am citit-o chiar de trei ori. Iar acum două săptămâni am citit Sub aceeași stea de John Green… am citit multe cărți!” „Înseamnă că citești foarte mult! Ce bucurie îți aduce lectura?” „Îmi place să citesc pentru că îmi fac o lume a mea. Am scris odată o compunere și am spus că atunci când citesc, mă înconjoară o bulă de aer și sunt în lumea mea. Eu citesc și îmi imaginez personajele și tot cum este, ca într-un film”. „Ți-ar face plăcere să fii un personaj în acțiunea despre care citești?” „Da! În general eu citesc doar cărțile care îmi plac, pentru că, dacă nu îmi place o carte din primele capitole, nu o citesc. Da, am bibliotecă acasă și părinții îmi cumpără cărți, ca să îmi facă plăcere”. Loredana se întoarce către bibliobuz: „Nu am știut niciodată că există așa ceva. Este super! Aș vrea să locuiesc în ea, sincer, sau să călătoresc cu așa ceva”. „Ți-ar place să fii bibliotecară, să ai grijă de cărți?” „Da, cărțile mi-s surori, practic, le iubesc și îmi place să le îngrijesc”, spune Loredana Dâncu, care are 13 ani și este elevă în clasa a VII-a. Aflăm că scrie versuri și că a fost rudă cu regretatul poet Vasile Dâncu. Convenim că o vom invita la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” odată, să ne citească din poeziile sale. 

Florina Maria Leancă ne impresionează, de asemenea. Ea și-a ales trei cărți din literatura actuală. „Am luat Soarele umbrit, de N.K. Gemisin, Jocul RIPPER de Iasabel Allende și Alif nevăzutul, de G. Willow Wilson. Sunt multe, dar cărțile care îmi plac le citesc destul de repede, pentru că îmi fac timp pentru lectură. Am citit toate volumele Harry Potter și sunt 7 volume în total, am citit Insula morții, de Asa Avdic, Prizonierul B3087Hoțul de trupuri și multe alte cărți” spune Florina din clasa a VIII-a, care ne mărturisește că vrea să urmeze cursurile Colegiului Național „George Coșbuc” din Năsăud și să se facă profesoară de limba engleză.

Prof. Valerica Man este directoarea Școlii Gimnaziale „Ioan S. Pavelea” din Runcul Salvei. „Ideea înființării acestei biblioteci ambulante este binevenită, iar copiii sunt încântați de-a dreptul de cărțile primite, mai ales că ei nu au mai văzut așa ceva. Unitatea noastră are bibliotecă, dar nu are angajată o bibliotecară, din lipsă de fonduri. Am primit anul trecut de la POV21 circa 4 000 de cărți, așa că am dotat fiecare sală de clasă cu o minibibliotecă. Vă mulțumim și pentru donația de carte pe care Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a făcut-o astăzi, cărțile sunt binevenite! De pe băncile școlii s-au mai ridicat în acești ani poeți: acum trei ani, Adelina Mihăese a publicat un volum de versuri la Editura Școala Ardeleană, iar Loredana Dâncu a participat la concursul județean „Alege cartea” și a obținut și premii”, aflăm de la prof. Valerica Man.

Scriitorul Ioan Pintea este încântat de interesul arătat de elevii din Runcul Salvei pentru cărți. „Cred că ar fi trebuit să venim aici mai devreme. La Runcul Salvei s-a citit și se citește foarte mult, eu însumi, în copilăria mea am citit foarte mult și m-am hrănit, să spun așa, din bibliotecile oamenilor de aici, ale vecinilor, ale prietenilor mei și se cuvenea ca la un moment dat să venim cu bibliobuzul și aici, la Școala Gimnazială „Ioan S. Pavelea”, un ilustru dascăl, care a scris și câteva cărți și ne-a lăsat moștenire câteva volume foarte importante despre istoria acestui sat. Ceea ce am văzut aici m-a impresionat: copiii vor să citească. Nu sunt de acord cu cei care susțin că tinerii nu mai citesc – ei citesc, dar mai trebuie ca din când în când să vii cu cărți noi acasă la ei, în școala lor. Și ați văzut fenomenul care s-a întâmplat astăzi: copiii au stat la rând, nerăbdători și curioși, pentru a împrumuta cărți din bibliobuz. Noi am donat astăzi acestei școli peste 500 de volume, din donațiile pe care le-am primit în ultima vreme, dar și cărți noi, editate prin programul editorial al BJGCBN”, a precizat Ioan Pintea.

                                           www.bjbn.ro