Bibliofilm. Despre idealuri, credințe și puterea cuvântului

Clubul Cultural COȘBOOK al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit joi, 13 mai, vizionarea documentarului „Distanța dintre mine și mine”, film realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu în anul 2018, cu și despre Nina Cassian. Proiecția, care a fost urmată de o dezbatere cu invitatul special al bibliotecii, antropologul Simion Pop, s-a desfășurat în cadrul programului european KineDok, coordonat de Asociația One World Romania. Amfitrionul evenimentului a fost Ioan Pintea, directorul BJGCBN, instituție parteneră a programului KineDok la Bistrița.

 

„Cred că v-ați dat seama din film că în personalitatea, în personajul Nina Cassian există niște distanțe: între atitudini ale ei din această poveste, legată de ideologia comunistă, pe urmă în poezia ei – poezia proletcultistă de la începuturi, construită pe o anumită ideologie și poezia liberă de mai târziu – poezia de dragoste, poezia de atitudine” s-a adresat Ioan Pintea tinerilor prezenți în sală. „Dar, ați văzut, Nina Cassian își acceptă din plin trecutul și spune că ea nu a greșit cu nimic și că, de fapt, ceilalți au greșit, că ea a avut o speranță, că a avut o încredere la un moment dat. Sigur, totul pornind de la contextul istoric, cu războiul, apoi cu anii cincizeci ș.a.m.d. Mie mi se pare că este un film foarte sincer, cu un personaj – poeta, scriitoarea, muziciana Nina Cassian – foarte, foarte sinceră, foarte directă! Vă recomand să o citiți pe Nina Cassian, să-i citiți poezia de dragoste, ca și jurnalul său, Memoria ca zestre” a spus Ioan Pintea.

 

Un expozeu extrem de aplicat și articulat privind personalitatea și creația scriitoarei Nina Cassian a susținut antropologul Simion Pop, cel care a mijlocit parteneriatul dintre BJGCBN  și Asociația One World Romania. El a prezentat pe scurt viața Ninei Cassian, punctând mai multe repere ale contextului istoric în care ea a fost educată și s-a afirmat ca scriitoare. „În anul 1941, în timpul dictaturii antonesciene, a avut loc revolta legionară, când a avut loc și un groaznic pogrom antievreiesc în București… Despre acel moment povestește ea, când spune că la 16 ani a intrat ca ilegalistă în Partidul Comunist și și-a forjat această reacție la fascism. Deci, prima dată avem această bătălie ideologică dintre fascism și comunism. După instalarea comunismului în România cu ajutorul tancurilor sovietice, ea a devenit parte din acest proces de reculturalizare a României, în noua ideologie comunistă. După aceea s-a dezvrăjit de această propagandă și ideologie, și în anii ’70 – ’80 deja avea opinii foarte critice despre dictatura din România. După aceea, în anii ’80, emigrează în America și acuma avem o Nina Cassian la 90 de ani, cu un an înainte să moară, într-un apartament din New York. Avem această biografie fascinantă a unei persoane foarte carismatice, avem această poveste brodată de autoarea documentarului pe un fundal istoric foarte grav. Practic, această întrețesere între biografia ei și felul în care regizoarea a folosit documente de arhivă pentru a descrie, pentru a încadra fundalul istoric, este ceea ce face ca filmul acesta să fie spectaculos” a explicat Simion Pop, care a reiterat existența unui interes major al tinerei generații pentru Nina Cassian.

 

Evocarea interesului tinerelor generații pentru opera și viața Ninei Cassian s-a regăsit în observațiile făcute de tinerii din sală, care au fost impresionați de puterea scriitoarei de a-și asuma propria viață. “Pe noi ne-a surprins faptul că Nina Cassian își permitea ca la 90 de ani să fumeze, să bea vodcă și să mărturisească că vrea să facă toate acestea. Ne-a surprins sinceritatea ei, pentru că suntem atât de mult obișnuiți să pozăm, ne surprinde și chiar ne sperie atât de multă onestitate, atât onestitatea scriitoarei, cât și onestitatea omului Nina Cassian!” a punctat prof. Alina Tomi.

 

KineDok este un program european care se desfășoară concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România. Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va găzdui în săptămânile următoare alte 4 filme incluse în acest proiect.

                                                                               www.bjbn.ro