Biblioteca Publică Miceştii de Cîmpie

Biblioteca Publică Miceştii de Cîmpie

Anul înființării: 1961

Unităţi de bibliotecă: 6984


Monografie:

Sate componente: Miceştii de Câmpie (reşedinţă), Visuia şi Fântâniţa

Istorie locală

Comuna Miceştii De Câmpie este situată în partea de sud a judeţului, în depresiunea Transilvaniei.

Atestarea documentară a localităţii este pe la 1329, când într-o hotărâre de moşie sunt amintite pământurile numite Miceşti (Chiciud) şi Visuia (Wyzuliatelke). Localitatea nu figurează în listele de dijme papale, fapt ce demonstrează caracterul pur românesc al localităţii de-a lungul întregii sale evoluţii.

În anul 1720 localitatea număra o populaţie de 390 de locuitori, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, 500. În anul 1784, a fost înfiinţată şcoala primară. Denumirea de Câmpie, improprie, i-a fost dată pentru funcţia de grânar al Câmpiei Transilvaniei.

Satul Visuia este atestat concomitent cu Miceşti de Câmpie în anul 1329. A fost donat de către Mihai Viteazul împreună cu alte sate din zonă lui Moise Szekely pentru sprijinul acordat în lupta de la Schelimber (1599).

Satul Fîntâniţa (Chibulcut) este atestat la 1297. Fostă comună în perioada interbelică, pînă în 1948, are ca zestre o biserică de zid construită la 1465.

Principalele resurse ale comunei Miceştii de Câmpie sunt legate de păşuni prielnice desfăşurării activităţilor zootehnice. Mai dispune de resurse de gaz metan şi lemn.

Obiective de interes cultural şi turistic

Comuna Miceştii de Câmpie poate reprezenta un punct de atracţie pentru turismul cultural prin monumentele, bisericile cu arhitecturi frumoase şi structurile arheologice de care dispune:

· Biserica reformată din satul Fântânița, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric;

· Biserica ortodoxă din satul Fântânița, construită in 1907, prin donaţia bisericii vechi din localitatea Milaş. În anul 1962, datorită degradării lemnului din pereţii bisericii, acesta a fost înlocuit cu cărămidă, mărindu-se totodată şi suprafaţa interioară a bisericii. Lângă biserică se află o clopotniţă, care datează din secolul al XIX-lea.

· Troița Eroilor Români din Primul Război Mondial, Fântânița. Troiţa este amplasată în curtea Bisericii Ortodoxe din satul Fântâniţa şi a fost dezvelită în anul 1933, în memoria ostaşilor români căzuţi în Primul Război Mondial. Aceasta are o înălţime de 2,5 m, iar pe faţada sa este înscris textul: „Anul sfânt 1933. Eroii morţi în Războiul Mondial 1914-1918. În veci pomenirea lor“.

· Sit-uri arheologice (așezări umane în diferite epoci ale istoriei): "La Izvoară" (epoca romană), "La Ţigla" (epoca bronzului), "La Cumpăna" (din prima epocă a fierului și epoca romană târzie)


Personal:

Bibliotecar: post desfiinţat


Adresa: 427160 Miceștii de Câmpie, str. Principală Nr. 208
Telefon: 0263 356551
Email: micestiidecampie@yahoo.com