Biblioteca Publică Nuşeni

Biblioteca Publică Nuşeni

Servicii oferite publicului:

• Împrumut la domiciliu pentru adulți și copii

• Sală de lectură

• Acces gratuit la Internet

Anul înființării: 1966

Unități de bibliotecă: 9819

Istoricul Bibliotecii

Biblioteca a luat ființă în anul 1966 prin transferul unui fond de carte de 2200 volume de la Școala Generală Nușeni. Sediul bibliotecii a fost stabilit în incinta Primăriei din localitate. În anul 2012 biblioteca a fost renovată.


Monografie:

Sate componente: Nușeni (reședință), Beudiu, Dumbrava, Feleac, Malin, Rusu de Sus și Vița

Istorie locală

Comuna Nuşeni (Apanagyfalu, Grossendorf), centrul de odinoară al domeniului familiei Apafi, se află la aproximativ 10 km sud de Beclean, pe valea râului Meleş. Până la reforma administrativă din 1876, făcea parte din vechiului comitat Solnocul Interior, în acel an fiind înglobat noului comitat Solnoc-Dăbâca. În zilele noastre aparţine judeţului Bistriţa-Năsăud.

Localitatea (Nogfalw) a fost menţionată pentru prima dată într-o diplomă datată din anul 1243.

În 1467 regele Matia Corvinul, din cauza infidelităţii sale, confiscă de la Mihai Apafi, voievod al Transilvaniei, posesiunea lui din Nuşfalău. În anul următor, regele îi restituie averea confiscată şi porunceşte căutarea şi readucerea iobagilor fugiţi între timp. Importanţa localităţii este dovedită şi de faptul că începând cu 1476 apare în documente sub denumirea de oppidum, ceea ce arată ridicarea ei la rangul de târg. În ceea ce priveşte proprietarii acestei localităţi în următoarele secole, o importanţă deosebită îl are testamentul principelui Mihai Apafi I şi al soţiei sale Ana Borne-Missza, în care o numesc ca moştenitoare familia Bethlen din Beclean. Astfel, în perioada cuprinsă între începutul secolului al XVIII-lea şi mijlocul secolului XIX-lea, cel mai mare proprietar al satului Nuşeni devine familia Bethlen, fiind urmat de familia Bánffy.

Obiective de interes cultural și turistic

- Biserica reformată (cu clopotniță de lemn) din satul Nușeni, construcție secolul al XVIII-lea

· Biserica romano-catolică din Nușeni

· Biserica reformată (cu clopotniță de lemn) din satul Vița, construcție

secolul al XVII-lea

· Biserica romano-catolică din Vița, construcție 1885

· Biserica ortodoxă din Vița, construcție 1913

· Biserica Sf. Gerard din Nușeni este atestată într-un act de danie de la 1447-1448. Actualmente comunitatea este reformată. Edificiul actualei biserici reformate a fost construită în ultima treime a secolului XV-lea. Clopotniţa aflată în ţintirimul din jurul bisericii este menţionată pentru prima oară într-un document din 1754. Lângă clopotniţă este amplasat pe un soclu înalt, bustul matematicianului János Bolyai, realizat de sculptorul Vlad Prună în 2006 din donaţia lui Traian Gheorghe Dascăl.

· Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli din Nușeni este ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Sub raport confesional la 1900 erau 500 grecocatolici, 60 romano-catolici, 250 reformați și 98 iudaici.

· Mănăstirea Nușeni

· Biserica reformată din satul Malin, construcție secolul al XVII-lea


Personal:

Bibliotecar: Delia Zegrean (anul angajării 1991)


Program:

Luni - Vineri: 8-16


Adresa: 427200 Nușeni nr. 37
Telefon: 0263 350299
Email: zegreand@yahoo.com