Biblioteca Publică Prunu Bîrgăului

Biblioteca Publică Prunu Bîrgăului

Servicii oferite publicului:

· Împrumut la domiciliu pentru adulți și copii

· Consultare de ziare, reviste și alte lucrări în bibliotecă

· Acces gratuit la Internet

Anul înființării: 1952

Unități de bibliotecă: 14396


Monografie:

Sate componente: Prundu Bârgăului (reședință), Susenii Bârgăului

Istorie locală

Valea Bârgăului a fost numită Țara Bârgăului de către istoricul Vasile Netea, care, vizitând zona la o mare manifestare culturală, spune că așa cum în județul Satul Mare se află "un petic de pământ care prin specificul său... a dobândit și a păstrat de-a lungul veacurilor numele de Țara Oașului, (...) tot așa cu un specific al ei, cu captivante aspecte pitorești, cu țărani desprinși parcă dintr-o mare frescă dacică, se află și în răsăritul Ardealului - Țara Bârgăului, - alcătuită și ea numai din câteva sate, așezate la poalele Munților Bârgăului, străjuiți de vârful Heniul, și ai Munților Călimani. Ca și Țara Oașului, și ca Țara Hațegului sau a Bârsei, pentru a aminti numai câteva din țările Ardealului, Țara Bârgăului are prin arhitectura caselor și a porturilor sale populare, o originalitate și o notorietate cunoscute peste toate cuprinsurile românești".

Personalități culturale locale

Radu Petrescu: S-a născut la 31 august 1927 la București. După absolvirea liceului în1946 urmează cursurile Facultății de litere și Filologie București fiind unul din studenții preferați ai profesorului George Călinescu. La terminarea Facultății este repartizat la Pietriș după care în anul 1952 se transferă la Prundu Bârgăului ca profesor de Limba și Literatura română și desen, împreună cu soția sa Adela unde va rămîne doi ani școlari pentru ca în 1954 să plece la București încheindu-și astfel cariera didactică. Din documentele existente reiese că profesorul Radu Petrescu era un bun colaborator al bibliotecii, participând la activitățile organizate de bibliotecă. Efectua recenzii la cărțile noi intrate in bibliotecă, citea presa vremii țăranilor din comună, citea povești pentru copii și efectua acțiuni de alfabetizare la Prund și Suseni.

”Prundu Bârgăului este alcătuit din câteva nuclee foarte diferențiate, mult mai divers decît Bistrița, mult mai oraș” Radu Petrescu - Ocheanul intors

Obiective de interes cultural și turistic

· Biserica ortodoxă "Sfântul Nicolae" din satul Prundu Bârgăului, construcție 1837

· Rezervația naturală "Piatra Fântânele" (5 ha)

· Centrul de cojocărit din satul Susenii Bârgăului

· Centrul de ceramică populară din satul Prundu Bârgăului

· Trasee montane în Munții Bârgău

· Pasul Tihuța

· Casa Maiorului (actuala clădire a primăriei)

· Hotelul (actuala clădire a şcolii primare), datând din perioada imperiului hasburgic

· Alaiul munţilor de pe Bârgău

· Festivalul de folclor internaţional pentru copii Regele Brazilor – 15 august

· Simpozionul cultural al Văii Bârgăului - iunie

· Toamna Bârgăuană

· Lăsatu secului

Comuna Prundu Bârgăului, ca de altfel întreaga Vale a Bârgăului, constituie un minunat colţ de ţară unde se pot practica drumeţii, oaspeţii se pot relaxa prin mişcare într-un aer ozonat şi vindecător. Pot fi admirate frumuseţi incomparabile ale naturii , o adevărată binefacere. Comuna a intrat în circuitul turistic, fiind capabilă să ofere cele mai bune servicii de cazare şi mâncare ecologică. Statiunea Colibita se află la 16 km distanță.


Personal:

Bibliotecar: Florica Ianiș (angajată din anul 1990)


Program:

Marți - Vineri: 9.30-16.00 

Sâmbătă: 9.00 - 13.00


Adresa: 427230 Prundu Bârgăului, Str. Principală nr.980
Telefon: 0263 265296
Email: floricacioncan@yahoo.com