Biblioteca Publică Silivaşu de Câmpie

Biblioteca Publică Silivaşu de Câmpie

Servicii oferite publicului:

· Împrumut la domiciliu pentru adulți și copii

· Sală de lectură

Anul înființării: 1964

Unități de bibliotecă: 8587


Monografie:

Sate componenete: Silivașu de Câmpie (reședință), Draga, Fânațele Silivașului și Porumbenii

Istorie locală

Silivașu de Câmpie, comună situată în sudul județului Bistrița-Năsăud, în Câmpia Transilvaniei, este atestată pentru prima dată în anul 1321 sub denumirea de Saluas. Această localitate a purtat următoarele denumiri: Zilvaș, Zilueaș, Siluaș, Pusta Silvasz, Mezo Silvaș, Olah Silvaș, Silivașul de Câmpie.

Academicianul Iorgu Iordan susține că denumirea de Silivașu de Câmpie vine de la cuvântul maghiar “szilvas” care înseamnă prundiș, deoarece în această localitate au fost și sunt foarte mulți pruni. Alții sunt de părere că denumirea aceasta vine de la cuvântul latin “silva” care înseamnă pădure. În anul 1930 s-a încercat schimbarea denumirii în Prunești sau Furnești, dar fără nici un rezultat, deoarece cetățenii nu au fost de acord.

Locuitorii din această localitate au frecventat următoarele târguri: Teaca, Lechința, Sânmihaiu de Câmpie, Sâmpetru de Câmpie, Săbed, Reghin, Cluj, Râciu, Sărmaș , Mociu , Urmeniș, Milaș, Teaca, Budești, Reghin, Tg. Mureș și altele. La târguri cumpărau și vindeau următoarele produse: încălțăminte, păsări, porci, vite și produse agricole. Vatra veche a satului se întindea de la moara comunală până la Ciurgău pe o distanță de 2 km și avea o formă alungită și răsfirată. Era înconjurată de pădurile Saica, Contenit, Budiște și următoarele dealuri: Saica, Budiște, Contenit, Hîrtoape, Baraboi și Căstăi.

Actuala vatră a satului se întinde de-a lungul șoselei DN 16 și este înconjurată de dealurile amintite, are formă lunguiață și ca structură este răsfirată. Edificiile publice sunt situate în centrul civic, de-a lungul șoselei și în parc. Există următoarele instituții: școală generală, grădiniță, primărie, cămin cultural, dispensar, farmacie, bibliotecă comunală, biserica veche (1662) și biserica nouă (1950).

Silivașu de Câmpie se compune din următoarele zone: Măieriste, Dobrești,Fânațe, Pe Față, După Deal, Satu Nou și Mireș. Această împărțire este urmarea faptului că baronul care a stăpânit satul nu a dat voie să se construiască nimic pe moșia sa, datorită formelor de relief, a pădurilor existente, a practicării agriculturii și păstoritului.

Satul a aparținut din anul atestării sale (1321) de comitatul (județul) Cojocna - Cluj, Cluj - Turda, Cluj până în anul 1950 când a intervenit organizarea în raioane. Până în anul 1956 a aparținut de raionul Luduș, din 1956 până în 1960 de raionul Sărmaș, iar între anii 1961-1968 a aparținut din nou raionului Luduș. Din 14 februarie 1968 localitatea aprține județului Bistrița-Năsăud, conform noii împărțiri administrative teritoriale a țării.

Obiective de interes cultural și turistic

• Biserica ortodoxă din satul Silivașu de Câmpie

• Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din satul Fânațele Silivașului, monument istoric

• Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din satul Silivașu de Câmpie, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric

• Monumentul Eroilor din Silivașu de Câmpie

• În anul 1765 la mănăstirea greco-catolică de aici se aflau un călugăr Lazăr și dascălul Banu. Pădurea mănăstirii a fost pustiită. În 1774 nu avea nici un călugăr.


Personal:

Bibliotecar: Simion Boloj (anul angajării 2006)


Program:

Luni- Vineri: 8-16


Adresa: 427270 Silivașu de Câmpie, str. Principală nr. 80
Telefon: 0263 356011
Email: primsilivasu@yahoo.com