Biblioteca Publică Târlişua

Biblioteca Publică Târlişua

Anul înființării: 1970

Unităţi de bibliotecă: 9845


Monografie:

Sate componente: Târlişua (reședință), Agrieș, Agrieșel, Borleasa, Cireași, Oarzina, Lunca Sătească, Molișet, Răcăteș

Istorie locală

Comuna Târlişua este atestată documentar încă din anul 1501, cu numele Ilosva. În anul 1607 i se spunea Kis-Ilosva, iar în 1854 Felsö-Ilosva.

Începuturile vieții umane pe aceste locuri preced cu multe veacuri întemeierea așezărilor stabile. Satele Agrieș, Borleasa și Târlișua apar menționate în documente între anii 1501 și 1562.

În anul 1850, Târlișua și satele aparținătoare făceau parte din Districtul Militar Reteag, iar în 1857, localitatea aparținea municipiului Dej.

După Marea Unire din anul 1918, Târlișua făcea parte din Plasa Reteg, județul Someș. Din anul 1950 până în anul 1952, a făcut parte din Raionul Beclean, Regiunea Rodna.

Oamenii acestor locuri sunt generoşi şi deosebit de ospitalieri. Poartă în spate minunate traiste grănicereşti, grele de vise şi amintiri. Aici se află Valea Vânătorilor, unde a fost răpus ultimul zimbru din Transilvania.

Personalități culturale locale

  • Liviu Rebreanu: Punct de reper în proză românească interbelică, Liviu Rebreanu, s-a născut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlişua, fiind primul din cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu şi ai Ludovicăi, ambii descendenţi ai unor familii de ţărani liberi ("grăniceri") de pe Valea Someşului. E suficient să spui : „Glasul Inimii"; „Pădurea Spânzuraţilor"; „Ion", „Adam şi Eva ", „Răscoala", ca să înţelegi viaţă socială a Ardealului unei perioade zbuciumate. În tinerețe, mama sa (1865/1945) era pasionată de teatru, fiind considerată “primă diletantă” pe scena Becleanului de baștină. Ambii părinți constituie modelele familiei Herdelea care apare în „Ion", „Răscoala", “ Gorila” etc. A încetat din viață la 1 septembrie 1944, la Valea Mare, la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.

Obiective de interes cultural și turistic

  • Mănăstirea greco-catolică din satul Molișet
  • Casa memorială "Liviu Rebreanu" din satul Târlișua
  • Muzeul Parohial din satul Agrieș
  • Izvorul de apă minerală "Borcut"
  • Trasee montane în Munții Țibleșului1206

Personal:

Bibliotecar: post vacant


Adresa: 427330 Târlişua, str. Principală nr. 217
Telefon: 0263 352193
Email: primaria_tarlisua@yahoo.com