BISTRIȚA – ZECE CLĂDIRI EMBLEMATICE ÎN 100 DE ARTICOLE PENTRU 100 DE ANI

Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit luni, 15 aprilie, lansarea publicației „Bistrița, zece clădiri emblematice în 100 de articole pentru 100 de ani”, realizată de un grup de elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. Cele zece obiective selectate pentru a fi prezentate sunt Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Biserica Evanghelică, Palatul Culturii, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Complexul Muzeal Județean, Primăria Municipiului Bistrița (fostul Hotel Central), Sinagoga și Centrul Comunitar pentru Tineret. Istoria lor a fost „cercetată” de reporterii de liceu Daniel Flore, Bocskai Eliza-Blanka, Anca Dodu, Andrada Vălean, Andreea Bora, Ioana Boca-Cilian, Amalia Rus, Sharon Crețu și Mihaela-Maria Vlad, sub coordonarea prof. Aurelia Hîruța și Nicoleta Butuza. Ștefan Petria (aranjare în pagină), Denisa Moldovan (grafică, împreună cu Andreea Bora și Maria-Mihaela Vlad) au întregit echipa care a dat naștere acestei publicații, o adevărată carte de artă și istorie, scoasă la lumină de Transilvania Print Bistrița.

Manifestarea din Sala Gavril Scridon a fost moderată de prof. Aurelia Hîruța, care a început lecturând poezia lui Nichita Stănescu, „Adolescenți pe mare”, la care a raportat activitatea creatoare a elevilor săi. „Cea mai mare valoare națională sunt tinerii și acești tineri sunt singurii dintre noi care, parafrazându-l pe Nichita Stănescu, învață mersul pe valuri în picioare. Dovadă stau performanțele pe care aceștia le strâng și promițătoarele intuiții pe care le au la pieptul lor și uneori le spun, alteori le duc cu ei mai departe. Este și cazul echipei de reporteri de liceu, elevi ai CNAM, autorii publicației lansată astăzi”, a spus prof. Aurelia Hîruța.

Prof. Nicoleta Butuza a dezvăluit că proiectul a fost dus la bun sfârșit, deși au fost întâmpinate dificultăți în finanțarea sa, și că până la urmă au fost găsite resursele necesare. „Am învățat că noi, școlarii, trebuie să mergem cu încredere către mediul de afaceri și aceasta a fost lecția cea mai mare pentru mine. Oamenii sunt deschiși. Dar ei nu știu de ce avem noi nevoie. Deci, cereți și cu siguranță veți obține!”.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a sprijinit realizarea publicației „Bistrița, zece clădiri emblematice în 100 de articole pentru 100 de ani”. Ioan Pintea, directorul instituției, le-a mulțumit elevilor pentru că frecventează și iubesc biblioteca. „Noi suntem foarte mândri că ne-ați acceptat ca parteneri. Este o foarte mare reușită ceea ce ați făcut și, după părerea mea, publicația aceasta este una de vârf în ceea ce privește reprezentarea, cu fidelitate și cu emoție, a acestor clădiri din municipiul nostru. Este o lucrare foarte bine articulată, foarte bine gândită, cu descrieri, cu interviuri, cu istoricul clădirilor, cu ceea ce vorbesc despre activitățile ce se defășoară în aceste clădiri oamenii orașului, comunitatea și este foarte important acest lucru! Cred că oricine vine în Bistrița, străin sau mai puțin străin, ar trebui să parcurgă această publicație”, le-a spus Ioan Pintea reporterilor de liceu și îndrumătorilor lor. El i-a invitat pe tinerii reporteri să se alăture echipei bibliotecii județene care se deplasează în județ cu bibliobuzul, să colaboreze la realizarea publicației Ipostaze, ca și la alte proiecte.

                                                                   www.bjbn.ro