BOȘCA MĂLIN EMIL

Emil Boșca Mălin s-a născut în anul 1913 ,în comuna Maieru, județul Bitrița-Năsăud. A fost ziarist,lingvist,traducător și judecător la Turda.

A scris pentru ziarul Ardealul, pentru Gazeta Transilvaniei și a fost redactor la cotidianul bucureștean Curentul.Emil Boșca Mălin a fost fruntaș al Partidului Național Țărănesc,fiind numit de către Iuliu Maniu ‘șef al propagandei și al presei PNȚ.’ Din pricina convingerilor sale politice,a avut de suferit în perioada comunistă,fiind închis în 8 pușcării comuniste,printre care închisoarea de la Gherla, Aiud,Oradea ,iar la Râmnicu Sărat a fost închis împreună cu mari personalități politice ca Ion Diaconescu și Corneliu Coposu cei care au revigorat PNȚ,după revoluția din 1989.

 A fost arestat la vârsta de 39 de ani,fiind privat de libertate 17 ani. ‘Telepatie și hipnoză în închisorile comuniste’ este cartea pe care a scris-o închis fiind și care a fost publicată abia în anul 1995, de către editura ‘Glasul Bucovinei’ la Iași,după moartea sa.

Multe dintre operele sale s-au pierdut sau au fost distruse de către regimul comunist. Emil Boșca Mălin a fost căsătorit cu Petronela Negoșanu și au avut doi copii,Radu și Mircea. A murit în anul 1976.