Cinematecă și Atelier de șah în încheierea primei Săptămâni de vacanță la Bibliotecă

Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit vineri dimineața prima proiecție de film în cadrul cinematecii, pentru zecile de copii care au ales și de această dată să își petreacă o parte din zi la bibliotecă. Ei au urmărit filmul de aventuri „Pan-Aventuri în țara de nicăieri”, unul dintre succesele anului 2015. „Am venit la cinematecă pentru că îmi plac filmele și este frumos aici. Mi-ar plăcea să vizionez filmele „Șoricelul bucătar” și „Cenușăreasa”, ne-a mărturisit Nicola, care are 11 ani, iar Paul, fratele ei și-ar dori să vizioneze și filmul „Pete și dragonul”. Oricum, Camil Hosu, care coordonează cinemateca de vineri pentru copii, cuprinsă în programul „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale” și-a notat o listă lungă cu titluri solicitate de copii.

Dar, filmul proiectat astăzi a fost urmărit nu numai de către copii, ci și de … unii părinți și bunici. „Am venit la film cu nepoata și cu fetița și este foarte frumos, așa cum a fost și anul trecut. Am mai participat în această săptămână și la alte ateliere și ne bucurăm că organizați așa ceva, aici”, ne-a declarat d-na Florina Bogdan, în timp ce d-na Maria Chișu crede că odată cu aceste activități „copiii mai scapă de telefoane și de calculator, care sunt o mare pacoste pentru ei în timpul liber, pentru că nu mai socializează și nu se mai pot juca cum ne jucam noi când eram copii, atunci când butonează tastele!”. Ah, copilăria de altădată! …

La atelierul de șah, a fost o mare afluență de copii, de la cinci ani în sus, unii dintre ei știind bine să joace șah, în timp ce alții au venit doar cu gândul să învețe cum se mută caii, nebunii, pionii și celelalte piese de pe tabla cu pătrățele. Și am asistat la partide adevărate, în care copiii au arătat că știu să pună multă pasiune în joc. „Eu joc șah și acasă, de două, trei ori pe lună, cu tatăl meu sau cu prieteni, când mai vin pe la mine. Acuma mi-am găsit niște prieteni cu care am jucat și ne-am distrat, pentru că este foarte fain aici! O să mai vin și în săptămânile următoare”, ne-a spus Tudor Covrig Cudrec, care are 12 ani. „Am ajuns la acest atelier după ce tata a primit un fluturaș de la bibliotecă, atunci când a venit să împrumute o carte și am văzut pe el programul activităților. Am mai venit și la fotografie și la lupte și m-am întâlnit aici cu mulți prieteni, despre care nu știam că vin și ei. Este super!” (Eduard, 9 ani).

Cu atâția copii la Atelierul de șah, a fost clar că instructorului Adi Găurean îi va fi greu să organizeze atelierul. Până la urmă a ieșit foarte bine! „Sunt înscriși 26 de copii, dar au venit mai mulți. Încerc să le explic cum se joacă, la cei care nu știu regulile, iar ceilalți, care știu să joace și vor să exerseze, pot să joace la celelalte mese. Eu sunt, din acest an, instructor de șah și sunt pregățiti ca în cele patru ateliere săptămânale să îi învăț să joace șah cât mai bine. Voi insista cu cei care încă nu știu să joace, pentru că ceilalți, oricum, joacă între ei și își consolidează cunoștințele și cu ei nu am foarte mult de lucru”, ne-a declarat Adi Găurean.

Cu Atelierul de șah am încheiat prima săptămână a programului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”, derulat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Și a fost, fără îndoială, o primă săptămână minunată, pentru toți!