Scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, i-a însoţit pe invitaţii Viorica Nişcov, Sorin Mărculescu şi Adrian Popescu la CN „Liviu Rebreanu”, în a cărui sală de festivităţi elevii, însoţiţi de profesorii Mihaela Iacob şi dr. Vasile V. Filip, i-au ascultat cu atenţie.
Mai întâi, Sorin Mărculescu a vorbit despre activitatea sa de traducător din limbile franceză, engleză şi spaniolă, pe unele învăţându-le, aprofundându-le prin munca de traducere. A amintit „Spuma zilelor” de Boris Vian, „Poezii” de T.S. Eliot, „Istoria esteticii” şi altele, iar din spaniolă, „Cervantes”, integral şi „Criticon”, de Baltasar Gracian. În continuare, Viorica Nişcov şi-a amintit de munca de teren pentru culegerea folclorului, pe care o avea ca sarcină de serviciu la începutul activităţii la Institutul lui George Călinescu, apoi s-a referit la Richard Kunisch şi la cartea sa „Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia”, pe care invitata a tradus-o din germană şi a apărut la Editura „Humanitas”, de curând. În cartea lui Kunisch a citit Mihai Eminescu cele două basme româneşti „Frumoasa în grădina de aur” „Şi „Tânăra fără corp”, din care s-a inspirat pentru scrierea „Luceafărului”.
La rândul său, poetul Adrian Popescu s-a referit la Novalis şi romantismul german, iar Ioan Pintea i-a îndemnat pe tineri să citească, să cunoască nu numai cultura noastră, ci şi pe cea universală.
La CN „Andrei Mureşanu”, scriitorul Olimpiu Nuşfelean, directorul „Mişcării Literare”, alături de poeta şi traducătoarea Liliana Ursu, de poeta şi jurnalista Daniela Şotincă au fost aşteptaţi de elevi şi de profesoara şi poeta Laura Gherman. În faţa elevilor foarte atenţi,
Liliana Ursu a vorbit despre primele poezii scrise în liceu, despre scrierea şi citirea poeziei, despre lecturile publice de poezie în universităţile americane, despre cursul de „creative writing” pe care l-a ţinut în SUA.
În partea de final a întâlnirilor, poeţii au recitat din creaţiile proprii, de asemenea, au citit şi elevii care scriu poezii, într-o atmosferă colegială, cum a sugerat Sorin Mărculescu.
De la ora 17.30, în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” a avut loc un recital de poezie şi de muzică religioasă, în cadrul „Rondului de noapte”.
http://www.mesagerul.ro/2014/11/06/colocviile-george-cosbuc-scoli