Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Reteag, a organizat marți, 19 mai 2015, cu începere de la ora 11, la Casa Memorială „Ion Pop Reteganul”, o serie de manifestări dedicate cinstirii memoriei lui Ion Pop Reteganul, ilustru pedagog, povestitor, publicist și folclorist transilvănean.
Cu acest prilej a fost lansată Colecția „Bibliographica”, inițiată de Bblioteca Județeană „George Coșbuc”, debutând cu volumul „Ion Pop Reteganul. Bibliografie”, de Laura Goia. Au fost premiate cele mai bune lucrări prezentate la Concursul de creație literară „Ion Pop Reteganul – copiii scriu povești”, ediția a II-a, iar elevii Școlii Gimnaziale din Reteag au pregătit un moment artistic dedicat vieții și personalității marelui om de cultură care dă numele școlii lor.
În calitate de gazde, însoțiți de dascăli, de primarul și preotul din localitate, elevii și-au întâmpinat cu căldură oaspeții, îmbrăcați în costume tradiționale. Ei au interpretat o piesă de teatru scrisă de profesoara Maria Botiza, sub forma unor scrisori ale învățăcelului și mai apoi tânărului dascăl Ion Pop Reteganul adresate părinților săi, scrisori ce refac parcursul pregătirii profesionale și activității cărturărești ale acestuia. Nu au lipsit din programul copiilor cântecele și poeziile ce reflectă sentimentul patriotic local, frumusețea și omenia locuitorilor meleagurilor în care s-a născut Ion Pop Reteganul.
Despre personalitatea lui Ion Pop Reteganul a vorbit Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, care a subliniat importanța editării de către bibliotecă a unor bibliografii dedicate marilor clasici bistrițeni și năsăudeni, instrumente de lucru indispensabile într-o cultură solidă. Debutul acestor bibliografii cu Ion Pop Reteganul completează eforturile instituțiilor locale care s-au ocupat de punerea în valoare a marelui folclorist. În continuare, Laura Goia, autoarea bibliografiei Ion Pop Reteganul, a prezentat structura acestei lucrări cvasiexhaustive și a mărturisit intențiile sale de a completa cu alte materiale o nouă ediție. Marcel Seserman, șef serviciu la Biblioteca Județeană, a prezentat „Colecția Bibliographica” inițiată de instituția la care lucrează, relevând faptul că Biblioteca Județeană se află în fruntea celor mai active instituții în materie de editare de carte.
Câștigătorii concursului de creație literară din acest an au fost răsplătiți cu premii și diplome înmânate de bibliotecara Adriana Zăgrean, membră a juriului, din care au mai făcut parte scriitorii Mircea Măluț și David Dorian. Micii creatori de literatură, însoțiți de profesoara Ionela-Silvia Nușfelean, de la Palatul Copiilor Bistrița, au citit la finalul întâlnirii fragmente din lucrările pentru care au fost premiați.
La ediția din acest an a Concursului de creație literară „Ion Pop Reteganul – copiii scriu povești”, s-au acordat următoarele premii:
Secțiunea clasele V-VI:
Premiul I
Poienar Ștefana – Palatul Copiilor Bistrița
Premiul II
Ceuca Darius – Palatul Copiilor Bistrița
Premiul III
Gâmbuța Agnes – Liceul cu Program Sportiv Bistrița
Secțiunea clasele VII-VIII:
Premiul I
Bălan Alexandra – Palatul Copiilor Bistrița
Premiul II
Suldac Damaris – Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița
„ … basmele lui Pop-Reteganul reprezintă prima amplă colecție de proză transilvăneană publicată în limba română. Prima în care autorul-culegător se adresează accesibil consătenilor săi, prima în care autorul pune ceva din sufletul său simțitor la necazurile celor mărunți. Atât înainte, cât și după apariția lor în volum, ele au fost masiv difuzate prin ziarele și revistele ardelene, unele cu tiraj important pentru vremea aceea, ceea ce a contribuit decisiv la răspândirea lor largă în rândurile cititorilor de carte”. (Viorica Nișcov, „Ești cât povestești”, Humanitas, 2012).