Profesorul Vasile V. Filip și-a lansat un prim volum de jurnal

Data: 26.02.2021       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

Profesorul Vasile V. Filip și-a lansat un prim volum de jurnal

Lansarea cărții „Însemnări de-a lungul vremii”, Editura Charmides, Bistrița 2021, a profesorului Vasile V. Filip, a avut loc vineri, 26 februarie, în Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în prezența mai multor confrați de scris sau profesorat ai autorului. Este vorba despre un prim volum de jurnal pentru că, așa cum reiese din chiar primele rânduri ale cărții, autorul scrie jurnal de peste 23 de ani, însemnările sale zilnice însumând acum aproape 5 000 de pagini. Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, managerul BJGCBN.

„În această carte, Vasile Filip consemnează, ca să utilizez o sintagmă a lui Radu Petrescu, <<mișcările sale zilnice>>. Este destul de acid în privința unor situații sau împrejurări, ne face părtași la multele lecturi ale sale și am fost foarte impresionat citind cartea, văzând că el se întoarce la lecturile copilăriei. La acele cărți la care, la o anumită vârstă, te întorci și îți recapeți suflul acela bun și atmosfera aceea bună a copilăriei. El scrie foarte mult despre familie, despre părinți și are câteva prietenii pe care le gestionează foarte bine în aceste însemnări. Este un jurnal foarte, foarte sincer și cred că aceasta este o calitate remarcabilă a unui diarist, a unui om care scrie jurnal” a observat Ioan Pintea în deschiderea evenimentului.

Despre Vasile V. Filip și cartea sa au vorbit, rând pe rând, Gavril Țărmure, Olimpiu Nușfelean și Menuț Maximinian. „Profesorul Vasile Filip s-a format într-un mediu super academic și a respectat acest mediu de câte ori a fost vorba să prezinte o carte, pentru că întotdeauna s-a pregătit cu toată conștiinciozitatea și cu toată seriozitatea. Nu este de mirare că Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o hore, o cântare, și când vorbește despre o carte” a spus Gavril Țărmure, managerul CJC Bistrița-Năsăud. Scriitorul Olimpiu Nușfelean, care a citit cartea lui Vasile V. Filip „pe parcursul unei nopți, până spre dimineață”, a remarcat sinceritatea cu care autorul își dezvăluie intimitatea în rândurile așternute. „Jurnalul lui Vasile Filip are o tematică interesantă, legată de cotidianul vieții sale, pornind de la justificarea abordării acestui tip de scriere, până la aspecte ce țin de viața cotidiană, de familie, de școală ca și de literatură, de viața culturală bistrițeană, de raportul cu cartea și de raportul cu biserica”, a punctat Olimpiu Nușfelean.  

Menuț Maximinian a mărturisit că în cei 15 ani de când colaborează cu Vasile V. Filip în domeniul cercetării etnografice, a realizat că acesta scrie un jurnal văzându-i consecvența cu care face însemnări în agenda sa. „Foarte multă emoție, foarte multă rigurozitate, foarte mult spirit civic cultural și educațional veți găsi în această carte” i-a asigurat el pe cei prezenți.

Inspectorul școlar Doina Macarie, care a fost elevă a prof. Vasile V. Filip, a analizat tehnica acestuia de a scrie jurnal din perspectiva jurnalului scris de Mircea Eliade, iar poetul Gheorghe Mizgan a dat citire unor versuri dedicate jurnalului lansat.

„Cine a scris a spus acolo ce  a avut de spus”, a concluzionat Vasile V. Filip, care a acordat autografe pe carte, la finalul lansării.

                                                                                              www.bjbn.ro