Expoziție de carte: „Omul deschide cartea, cartea deschide sufletul”. Scriitori născuți și comemorați în luna aprilie

Data: 15.04.2021       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

Expoziție de carte: „Omul deschide cartea, cartea deschide sufletul”. Scriitori născuți și comemorați în luna aprilie
Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud. Filiala „Andrei Mureșanu”.
 
15.04.2021. Expoziție de carte: „Omul deschide cartea, cartea deschide sufletul”.
Scriitori născuți și comemorați în luna aprilie.
 
În fiecare lună a anului s-au născut persoane care au schimbat lumea prin ceea ce au făcut. În literatură sunt câțiva autori importanți, atât romani cât și internaționali care an de an, cuceresc tot mai mulți pasionați de lectură.
 
Cei mai importanți scriitori ai lunii aprilie sunt:
 
 1. Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 la Rășinari in județul Sibiu. A fost poet, publicist, traducător și dramaturg de origine aromâna. Goga a activat și in domeniul politic, fiind chiar și prim-ministru pentru o lună și câteva zile.
 2. Hans Christian Andersen s-a născut pe 2 aprilie 1805 și a fost un celebru poet si scriitor danez. Copiii îl îndrăgesc pentru povești precum ”Crăiasa Zăpezii”, ”Mica Sirenă” sau ”Rățușca cea urâtă”. Ceea ce a scris el este tradus pentru copiii din lumea întreagă.
 3. Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 și a fost filozof și scriitor român care s-a stabilit în Franța, unde a trăit întreaga viață ca emigrant, fără a cere cetățenia franceză. Este cunoscut mai ales pentru cartea ”Pe culmile disperării” apărută în anul 1934.
 4. Camil Petrescu s-a născut la 22 aprilie 1894 și a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română, în special ca inițiator al romanului modern.
 5. Miguel de Cervantes: „Nu dori nimic şi vei fi omul cel mai bogat din lume”. La 22 aprilie 1616 s-a stins din viaţă romancierul, poetul şi dramaturgul spaniol Miguel de Cervantes. E considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului “Don Quijote de la Mancha” pe care mulţi critici literari l-au considerat primul roman modern şi una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. Cervantes a fost supranumit „Principele ingeniozităţii”.
 6. William Shakespeare (23 aprilie 1564) – a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet național al Angliei. Lucrările sale au supraviețuit, incluzând și unele realizate în colaborare, opera sa fiind alcătuită din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită. A murit în anul 1616.
 
În aprilie s-au născut și următorii poeți și scriitori:
 
 • Emile Zola (2 aprilie 1840) romancier francez, autor al romanelor ”Nana”, ”Creație”, etc.;
 • Fănuș Neagu (5 aprilie 1932) povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român;
 • Barbu Ștefănescu Delavrancea (11 aprilie 1858) scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române;
 • Charlotte Bronte (22 aprilie 1816) romancieră și poetă engleză, sora mai mare a celorlalte scriitoare Emily Bronte și Anne Bronte ,cunoscută mai ales pentru romanul “Jane Eyre”;
 • Veronica Micle (22 aprilie 1850) a fost poetă română .E cunoscută publicului larg, în special datorită relației cu marele nostru poet, Mihai Eminescu;
 • Vladimir Nabokov (23 aprilie 1899 ) a fost un scriitor american de origine rusă, cunoscut mai ales pentru romanul “Lolita”;
 • Ștefan Augustin Doinaș (26 aprilie 1922) poet, eseist, traducător, deținut politic, academician, și politician român.