Literatură și destindere: lansare Grigore Cotul – „Registru de intenții”

Data: 08.07.2021       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

Literatură și destindere: lansare Grigore Cotul – „Registru de intenții”

Evenimentul cultural prilejuit de lansarea celui mai proaspăt volum de epigrame și parodii a scriitorului/profesor de matematică Grigore Cotul – Registru de intenții, Iași, Editura PIM, 2021, desfășurat joi, 8 iulie a.c. în Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, i-a bucurat peste măsură pe toți cei prezenți. Revederea confraților într-ale scrisului, revederea confraților într-ale profesoratului și, mai ales, momentele de lectură/citare din paginile noii cărți, au contribuit din plin la aceasta. Ridendo dicere verum și-a intitulat, de altfel, prefața cărții Florin Rotaru, secretar al Uniunii Epigramiștilor din România, volumul beneficiind și de o colecție de caricaturi semnate de Costel Pătrășcan.

Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „Din momentul în care am citit primele epigrame scrise de prof. Grigore Cotul, mi-am dat seama că, cu adevărat, este vorba de un talent evident și că, iată, avem un mare epigramist în județul Bistrița-Năsăud. Și, citind registrul de intenții, mi-am dat seama că avem și un foarte important parodist! (...) Orice epigramă pe care o scrie Grigore Cotul este o epigramă care te pune pe râs. Uneori te pune și pe meditație, te îndeamnă la fel de fel de atitudini” a remarcat, în deschidere, Ioan Pintea, care a făcut trimitere și la parodia făcută de autor după o poezie de Alexandru Macedonski, „Printre ochiuri de pădure”. A vorbit apoi, pe larg, despre cartea lansată, scriitorul Icu Crăciun.

„În plină pandemie, epigramiștii veritabili și experimentați au rămas afurisiți. (...) Virușii, chiar dacă țopăie la ușa eventualului candidat de pacient, schimbându-și tulpina așa cum lupul își schimbă glasul în poveste, n-au șanse să intre dacă în casă ai cea de a treia carte de epigrame, parodii, rondeluri și gazeluri a lui Grigore Cotul, cel premiat la toate concursurile de acest gen din România. (...) Cum să nu râzi, să zâmbești sau să nu surâzi, fie și într-un dinte, când șnurul mărțișorului îți induce gândul, prin augumentare stilistică marca Grigore Cotul, la funia spânzuratului, când căsnicia poate fi văzută și ca privare de libertate și afli că amanta nu îmbătrânește niciodată; când nota de plată de la stomatolog îi provoacă revoltă danturii, când de ziua justiției magistrații aprind câte o lumânare, când invitații sărbătoresc ziua marinei fără flotă... și numai de ziua sărutului bărbatul reușește să-i țină femeii gura ocupată” a sintetizat Icu Crăciun. „Grigore Cotul, un matematician aflat în plină progresie...literară” a punctat, apoi, Iacob Naroș. „Prin cel de al treilea volum de epigrame, intitulat strategic și cu cap Registru de intenții, Grigore Cotul urcă progresiv, pe de o parte matematic, pe de altă parte literar și mă refer, desigur, la esențe calitative de vârf, după Optimistul resemnat din 2017 și Ironii homeopatice din 2019” a spus Iacob Naroș, care a citat, apoi, din fiecare capitol al cărții.

La finalul lansării, Grigore Cotul a acordat autografe pe exemplarele noii sale cărți.

                                                                  www.bjbn.ro