Documentarul „Pecetea Cetății Ciceului” a fost lansat la Mănăstirea „Petru Rareș Vodă”

Data: 21.10.2021       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

Documentarul „Pecetea Cetății Ciceului” a fost lansat  la Mănăstirea „Petru Rareș Vodă”

Filmul documentar „Pecetea Cetății Ciceului”, apărut sub egida Primăriei și Consiliului Local Ciceu Mihăiești și a Centrului local de informare turistică Ciceu Mihăiești, și realizat cu sprijinul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a fost lansat la Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia joi, 21 octombrie, de hramul mănăstirii.

 

Documentarul prezintă o istorie a cetății povestită interactiv de dr. Corneliu Gaiu pe parcursul mai multor vizite și sesiuni de filmări făcute la fața locului, un spațiu mai amplu fiind dedicat episodului din septembrie 1538, când Cetatea Ciceului a fost locul de refugiu al domnitorului moldovean Petru Rareș. Este prezentată și biserica de zid de la Vad, unde a domnitorul Ștefan cel Mare a înființat, spre sfârșitul veacului al XV-lea prima episcopie ortodoxă din Transilvania, iar starețul mănăstirii „Petru Rareș Vodă”, Protosinghelul Teofan Timiș, vorbește despre construcția viitoarei bisericii a mănăstirii, al cărei model este biserica Mănăstirii Humor, ctitorită de domnitorul Petru Rareș. De asemenea, în documentar au fost inserate și secvențe de la câteva dintre edițiile Serbărilor Cetății Ciceului și dintr-un pelerinaj făcut la Mănăstirea Probota, unde sunt înmormântați Petru Rareș și familia sa.

 

Filmul documentar „Pecetea Cetății Ciceului” a fost realizat de Florin Săsărman și are o durată de 40 minute. El poate fi urmărit pe youtube accesând linkul:

https://www.youtube.com/watch?v=AmNF79fZjpo

 

                                                                             www.bjbn.ro