O întâlnire emoționantă cu istoria, la Maieru

Data: 31.01.2018       Beneficiar: Comunitatea din Maieru

O întâlnire emoționantă cu istoria, la Maieru

Numeroși elevi și profesori de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru au participat miercuri, 31 ianuarie, în sala festivă a școlii, la prima întâlnire organizată în acest an de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cu tema „Cărțile și cântecele Marii Uniri”.

Despre cum a fost pregătit momentul de la 1 Decembrie 1918 în județul Bistrița-Năsăud a vorbit cercetătorul Adrian Onofreiu, de la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, care a evocat demersurile de constituire a gărzilor naționale, ca și alegerile delegaților pentru Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia. „Sfatul Național Român din Maieru, Comitatul Bistrița-Năsăud, încredințează pe președintele său, domnul Iulian Ciorma, ca în numele poporului din comună să ia parte la Adunarea Naționala ce se va ținea la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918, pe stil nou și în numele și la dorința acestui popor să-și deie votul cu cei mulți pentru binele și bunul viitor al neamului”, se arăta în Credenționalul emis de organismul local din Maieru la 29 noiembrie 1918. „Cel care a condus delegația măiereană la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918 a fost Constantin Partene”, a spus și prof. Icu Crăciun, moderatorul întâlnirii. Filă de istorie locală pe care elevii nu o regăsesc în manuale!

După documente, au urmat cărțile, despre care a vorbit scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „Ideea noastră, promovată prin acest proiect cultural, este de a resuscita interesul pentru istoria României și pentru acest mare eveniment care a fost Unirea. Și nu a fost numai o unire între Transilvania și Regat, ci au mai venit în această Unire și Bucovina și Basarabia, și astfel s-a făcut acea Românie Mare despre care vorbește atât de frumos Lucian Blaga, într-o carte extraordinară pe care v-o recomand și care se numește „Hronicul și cântecul vârstelor”. V-am vorbit despre Blaga pentru că el este scriitorul care va deschide cu adevărat cultura transilvăneană către Regat, cu acel volum de poezii din 1919, <<Poemele luminii>>” (Ioan Pintea).

Directorul bibliotecii județene le-a prezentat elevilor, rând pe rând, câteva dintre cărțile care „vorbesc” despre Marea Unire: „Istoria Transilvaniei” (Ioan-Aurel Pop, I. Bolovan, editura Școala Ardeleană 2016), „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” (I. Țurcanu, M. Papuc, Ed. Știința, Chișinău 2017), „Ion Breazu – Literatura Transilvaniei” (Ed. Casa Școalelor 1944), „O istorie sinceră a poporului român” (F. Constantiniu, Editura Enciclopedică 2011), „Sextil Pușcariu – Memorii” (Ed. Minerva 1978), „Iancu Flondor, Bucovina și România Mare. Documente și scrisori” (Ed. Humanitas 2017) și „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (N. Djuvara, Ed. Humanitas 2002). „Sunt cărți pe care, dacă începi să le citești, nu le mai lași din mână!”, le-a spus Ioan Pintea elevilor.

A urmat un moment muzical în care cei prezenți au cântat cu multă însuflețire „Treceți batalioane române Carpații” și „Hai să-ntindem Hora Mare”, împreună cu Florin Săsărman.

„A fost foarte interesantă această întâlnire, cu cărțile, despre Transilvania, Basarabia ... dar și pentru că este legat de istoria locală” (Alex, elev). „Am aflat despre implicarea scriitorilor în Marea Unire” (Samuel, elev); „Am văzut cărți pe care aș vrea să le citesc. Categoric, mă interesează ce s-a întâmplat acum 100 de ani, la Unire!” (Rebeca, elevă); „Mie mi-a plăcut cel mai mult partea interactivă, cu cântecele despre Marea Unire! Eu nu am mai ascultat cântecele acestea” (Maria, elevă).

„Am rămas chiar impresionat de acest eveniment, desfășurat într-o atmosferă foarte plăcută, o adevărată oră de istorie. Mulțumim Bibliotecii Județene și vă mai așteptăm să marcăm Centenarul Unirii și cu altă ocazie, la Maieru”, a spus și prof. Ioan Bindea, director adjunct al Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va susține întâlnirile „Cărțile și cântecele Marii Uniri” pe parcursul întregului an 2018, în localitățile județului.

                                                                                                  www.bjbn.ro