SSBN a premiat cele mai bune cărți apărute în anul 2017

Data: 12.03.2018       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

SSBN a premiat cele mai bune cărți apărute în anul 2017

Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a găzduit luni, 12 martie, Gala Premiilor Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, în care au fost evidențiate cele mai bune cărți ale scriitorilor bistrițeni, apărute în cursul anului 2013. Juriul a fost format din membrii Biroului Director al SSBN, în componența Andrei Moldovan (președinte), Menuț  Maximinian (secretar), Virgil Rațiu, George Vasile Dâncu, Emil Dreptate și Icu Crăciun.

Premiul Andrei Mureșanu pentru poezie i-a fost acordat lui Alexandru Cristian Miloș pentru volumul Poemele vidului, Editura Charmides 2017, „un poet de cursă lungă, pe care multă lume îl asociază cu așa numita cosmopoezie, pe care el a promovat-o în repetate rânduri. Cu certitudine, această explorare poetică a altor spații i-a permis lui Alexandru Cristian Miloș să realizeze niște valori estetice care vor rămâne” (Andrei Moldovan, laudatio).

Volumul Orele aspre al poetei Andreea Hedeș, Editura Neuma 2017 a primit Premiul George Coșbuc, oferit de BJBN și a beneficiat de un laudatio din partea criticului Vasile Vidican. „Un exercițiu de echilibru, de limpezire identitară este volumul Orele aspre” (Vasile Vidican, laudatio).

Premiul Gavril Scridon pentru critică, istorie literară, eseu a fost acordat volumelor Intelectuali îmbisericiți de Mircea Gelu Buta, Editura Fundației Anastasia, 2017 („Implicarea, munca pe care o desfășoară, ideile pe care le pune în operă în spațiul cultural au un impact, un rost constructiv. Mircea Gelu Buta este întotdeauna în ceea ce face argumentat, elocvent și tranșant” Olimpiu Nușfelean, laudatio)  și Războiul din spatele tranșeelor de Adrian Onofreiu și Cornelia Vlașin, Editura Argonaut, 2017 („Cartea aceasta este o mană cerească pentru cei care caută documente referitoare la perioada 1914 - 1934. Cele 260 de documente din carte sunt în totalitate inedite, unele dintre ele nedatate, dar foarte interesante prin aria de investigație a autorilor” Icu Crăciun, laudatio).

Premiul Radu Petrescu, acordat în fiecare an de SSBN unui scriitor care nu face parte din această societate a fost acordat romanului Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu, Editura Polirom, 2017, care a beneficiat la premiere de un laudatio rostit de Zorin Diaconescu: „Radu Țuculescu poate fi un scriitor foarte pretențios, dar el are și un gust pentru romanul popular, pentru aventură și, oarecum ca și la Umberto Eco, cărțile lui pot fi citite și la acest nivel”.                               

În cursul Galei Premiilor SSBN a fost lansată cartea „Scriitori din Bistrița-Năsăud. Dicționar critic”, (Editura Școala Ardeleană, 2018), semnată de Andrei Moldovan, apariție editorială așteptată cu mult interes, despre care a vorbit Ioan Pintea, directorul BJBN, amfitrionul galei. „O carte foarte  necesară, cu mențiunea că autorul ei ar fi putut fi mai puțin generos în ceea ce privește selecția făcută”, a spus Ioan Pintea. Au mai fost lansate și cărțile Menuț Maximinian – „Crucea nopții. Versuri” (Editura Școala Ardeleană, 2018), despre care a vorbit Andrei Moldovan și Radu Țuculescu – Măcelăria Kenndey (Editura Polirom, 2017), carte prezentată de Ioan Pintea și Zorin Diaconescu.

Prezent la eveniment, vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud, prof Vasile Puica i-a sugerat directorului Bibliotecii Județene „George Coșbuc” să găsească o modalitate de colaborare cu bibliotecile școlare, „pentru ca în acestea să existe un raft, două în care să fie expuse cărțile scriitorilor din Bistrița-Năsăud. La Telciu, eu am încercat acest lucru și cred că ar fi interesant și pentru celelalte școli” (Vasile Puica).

Premiile acordate în cursul Galei Premiilor SSBN au fost finanțate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Biblioteca Județeana „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. 

www.bjbn.ro