Ai carte, vei avea parte!

Data: 10.12.2018       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

Ai carte, vei avea parte!

Circa 200 de elevi de etnie romă din 11 școli din județul Bistrița-Năsăud au participat luni, 10 decembrie 2018, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud la ceremonia de încheiere a proiectului educațional  „Încurajarea lecturii elevilor de etnie romă din școlile cu comunităţi mari de romi”, derulat de Asociația Partida Romilor Pro Europa cu sprijinul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Câștigătorii concursului de lectură au fost aleși dintre cei aproape 500 de elevi participanți, din cele 11 școli în care a ajuns bibliobuzul și care au lecturat cărțile împrumutate, după care au povestit în scris ceea ce au citit. Jurizarea compunerilor scrise de elevi a fost făcută la nivelul fiecărei școli de către cadrele didactice, care au ales cele mai bune 3 lucrări  din fiecare școală pentru a fi premiate, astfel că organizatorii au acordat în total 33 de premii în bani și cadouri elevilor câștigători.

După un moment de colinde, susținut de o parte a Ansamblului de muzică tradițională de la Liceul de Muzica Tudor Jarda, coordonat de prof. Cristina Bălan, traseul bibliobuzului pe la cele 11 școli unde au fost duse cărți a fost ilustrat sugestiv de proiecția montajului video realizat de Ramona Musceleanu.

Prezenți la eveniment, Vasile Puica, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Ciprian Ceclan, subprefectul judetului și-au exprimat încrederea că în anii următori vor exista chiar mai multe astfel de acțiuni educative, care să potențeze buna colaborare instituțională care a dus la reușita acestui proiect. La rândul său, Inspectorul școlar responsabil cu minoritățile, Balasz Deneș a asigurat ca ISJ BN va susține și pe viitor astfel de acțiuni, binevenite pentru toți elevii.

Premierea elevilor câștigători a fost făcută de Emil Neia Lăcătuș, președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, inițiatorul proiectului, care a însoțit bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” în fiecare deplasare a acestuia la cele 11 școli din județ în care învață un număr mai mare de elevi romi.

Întrebăm o elevă cum a răspuns acestei provocări. „Mi-a plăcut excepțional de mult să citesc cartea Povești, povestiri, amintiri de Ion Creangă, din care am citit povestea Mănăstirea de tămâie. În ea a fost vorba despre un rege care a fost blestemat și a fost transformat într-un porc. El era obligat să se căsătorească... Și a cincea oară când a spus, s-a crăpat cercul și atuncea regina a născut pruncul și regele s-a transformat din nou în ce era cu adevărat. Sfârșit: și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți în Mănăstirea de tămâie!”, povestește cu un remarcabil talent eleva Lăcătuș Cristiana Cosmina, clasa a IV-a de la Școala Gimnazială din Viile Tecii. Ea, ca și mulți alți copii din județ își doresc ca bibliobuzul să revină cu cărți în școala lor și credem că nu va dura mult până ca această dorință să se îndeplinească. 

Pentru ca sărbătoarea lecturii elevilor să fie deplină, toți elevii veniți la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” au primit din partea Asociației Partida Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud câte un cadou, iar manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic de dansuri țigănești, susținut de mai mulți elevi de la Liceul Tehnologic Special „Sfânta Maria” din Bistrița. Iată lista elevilor premiați în cadrul proiectului educațional  „Încurajarea lecturii elevilor de etnie romă din școlile cu comunităţi mari de romi”, după jurizarea făcută în școli (premiul I, premiul II, respectiv premiul III): Solonca Alex, Szilagy Valentina și Toroțcor Bianca (Șc. Gen. Petriș); Kovaci Gianina, Bredeszku Monalisa și Crăciun Diana (Șc. Gimn. Viile Tecii); Lăcătuș Emanuela, Bodocian Andrada și Moldovan Lorena (Șc. Gen. Șieu Măgheruș); Lăcătuș Cristina, Berchi Ioana și Odorhean Amalia (Șc. Gen. Lechința); Cârneală Dan, Cătană Robert și Kociș Antonia (Șc. Gen. Petru Rareș); Trifan Ciprian, Capră Daniela și Capră Diana (Șc. Gen. Tureac); Frunză Andrei, Frunză Alin și Frunză Alexandru (Șc. Gen. Rodna); Lakatoș Saul, Purice Andreea și Drăgan Elisa (Șc. Gen. Năsăud); Gabor Tereza, Sabor Samei și Moldovan Ionela (Șc. Gen. Josenii Bârgăului); Moldovan Mădălina, Secelean Alexandru și Cocoș Raquel (Șc. Gen. Budacul de Sus);Lăcătuș Ofelia, Moldovan Eduard și Lăcătuș Eduard (Șc. Gen. Budacul de Jos).

                                                      www.bjbn.ro