„Cum să oprești timpul”

Data: 14.02.2019       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

„Cum să oprești timpul”

Activitatea de azi, 14 februarie 2019, și-a propus să îi apropie pe liceeni de cei 4 termeni prin care dragostea e definită, din perspectiva clasicilor greci, iar romanul „Cum să oprești timpul" s-a dovenit perfect pentru această abordare. Elevilor care au citit cartea le-a fost foarte ușor să poată susține teoria prin exemple clare din carte, să vadă imaginea de ansamblu, dar și să facă trimiteri la alte cărți, printre care „Umanii", de același scriitor britanic, Matt Haig. Sunt mereu impresionată și bucuroasă de implicarea lor și de faptul că își fac timp să citească, să descopere cărți interesante și, prin ele, să se descopere. (Alina Tomi – profesor limba engleză).

La ideea doamnei profesor Tomi Alina de a ne crea propria bibliotecă, s-a format acest club de lectură în care putem împărtăși emoțiile trăite în paginile unei cărți împreună cu colegii de clasă și nu numai. Cărțile sunt adăugate una câte una și fiecare imprimă o altă poveste în povestea vieții noastre. „Cum să oprești timpul” este o carte care m-a convins că, deși suntem niște „musculițe efemere", trebuie să găsim acele momente care „explodează de viață", așa cum însuși Matt Haig afirmă, deoarece acele momente o să dureze veșnic.

Și oare cel mai potrivit loc în care să se desfășoare întâlnirile clubului de lectură nu este chiar Biblioteca Județeană? Locul în care, după fiecare carte citită, împărtășim impresii și problematizăm aspecte importante evidențiate de autor sau de însemnătate în viața adolescentului secolului XXI. În data de 14 februarie 2019, am discutat despre 4 tipuri de dragoste din vremea vechilor greci, pe care le-am exemplificat prin exemple din „Cum să oprești timpul". Eros, philos, storge, agape se conecteaza printr-un aparent simplu citat dat de autor: „Oamenii pe care îi iubești nu mor niciodată" (Luiza Poenar, eleva clasa a XI-a B).

„Nu mă mai înec în trecut și nu mă mai tem de viitor. Cum aș putea? Tu ești viitorul”. Un citat simplu, dar care conține în el cel mai important sentiment: IUBIREA. În cadrul acestei activități am aflat de câte feluri poate fi iubirea și cum ea poate fi transpusă din viața reală în viața personajului principal al romanului „Cum sa opresti timpul" de Matt Haig. Eros, Philos, Storge si Agape evidențiaza iubirea pentru familie, prieteni, obiecte sau persoana specială nouă. Am învățat din „Cum să oprești timpul” că mereu va exista o șansă la iubire, oricât de greu ar putea fi parcursul nostru prin labirintul vieții. Mi-a plăcut mult că am vorbit despre formele dragostei chiar azi, de Sfântul Valentin. Iubirea înseamna clipe, persoane, cărți, aventură, flori și tot ceea ce fiecare își dorește să simtă. (Jennifer Sidor, eleva clasa a XI-a B).