Prințul Nicolae, la Biblioteca Județeană: Pentru mine, Regele Mihai al României a fost „un simbol de putere, modestie, întelepciune și răbdare!”

Data: 20.11.2019       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

Prințul Nicolae, la Biblioteca Județeană: Pentru mine, Regele Mihai al României a fost „un simbol de putere, modestie, întelepciune și răbdare!”

Clubul Monarhiștilor Bistrițeni a organizat miercuri, 20 noiembrie 2019, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, conferința „Doamne și domnițe, prințese și regine în trecutul românesc. Prinți și regi ai Monarhiei românești”, care i-a avut ca invitați pe prof. univ. dr. Ovidiu Pecican și pe Principele Nicolae de România. Manifestarea a gost găzduită de Sala de conferințe Gavril Scridon, a BJGCBN. Moderatorul întâlnirii a fost Nic Șerban.

Conferința prof. univ. dr. Ovidiu Pecican a fost o lungă poveste, populată cu personaje cu sânge albastru din istoria României. „Mi se pare că este superfluu să discutăm despre dinaștii noștri, despre bunicul, strabunicul Alteței Sale, de pildă ca despre niște străini care au venit în România. Ei au venit pentru a deveni patrioți români, pentru a întări o identitate națională și pentru a-i da consistență. Și au reușit!”. Apoi, Ovidiu Pecican a mers cu exemplele înapoi, în istoria românilor. „Au fost persoane și personaje de o tărie de caracter uluitoare: poate vom mai avea prilejul să vorbim despre Elena Brancovici, soția domnitorului Petru Rareș, care a făcut operă culturală uluitoare. Nu vă imaginați că am fi avut salba de mănăstiri din Moldova fără ea! Și câte și mai câte exemple! Temeinicia, legalitatea, legitimitatea dinastică în România dăinuie de mult mai multă vreme de cât se crede, are cel puțin 1 000 de ani și ea precede cu cel puțin vreo 800 de ani apariția statului însuși” a susținut prof Ovidiu Pecican.

Prințul Nicolae a ales să vorbească de stră-străbunica sa, Regina Maria a României, despre rolul pe care la avut ea în procesul de unificare a României. „Implicarea Reginei Maria în negocierile de la Paris a avut un aspect providențial, în virtutea tratatului cu puterile aliate din 1916 și ale celor trei acte ale Unirii din 1018, cu Bucovine, Basarabia și Transilvania”. După care, Prințul Nicolae i-a invitat pe cei prezenți să urmărească un scurt interviu cu Regele Mihai al României, pe care l-a numit „un simbol de putere, modestie, întelepciune și răbdare”, realizat de John Florescu, iar în finalul întâlnirii a răspuns la întrebări.

                                                     bjbn.ro