„În peștera poveștilor” – VI

Data: 22.01.2020       Beneficiar: Comunitatea bistrițeană

„În peștera poveștilor” – VI

Cea de-a șasea întâlnire din cadrul proiectului cultural-educativ „În peștera poveștilor” a avut loc pe data de 22 ianuarie 2020, în Clubul Cultural „CoșBook” al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, prilej cu care a fost anticipată Ziua Unirii Principatelor Române. Spațiul a fost decorat cu drapelul țării, diferite obiecte tradiționale românești, câteva „merinde” și, bineînțeles, cărți în rimă cu tema aleasă. Câțiva dintre copilași au îmbrăcat port popular în semn de prețuire a zilei naționale. Tudor, unul dintre ei, a inițiat seara recitând două strofe din „Limba noastră”, poezie sub condeiul doamnei Maria Olteanu, scriitoare locală.

 

„Limba noastră românească

șlefuită-i cu lumină,

rază limpede de soare,

a cuvintelor grădină.

 

Rouă proaspătă, pe buze,

De povești și poezii,

îți deschide simplu poarta,

către ea-nsetat să vii.”

 

„Măriuca, de la Curtea lui Cuza-Vodă”, îmbrăcată într-un costum popular moldovenesc autentic cu ie și catrință, i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera sărbătorii, prezentându-le câteva date istorice și imagini reprezentative din două volume de istorie a românilor. Copilașii au aflat care sunt regiunile cele mai importante ale țării, când au avut loc „Mica” și „Marea” Unire, cum arăta domnitorul Alexandru-Ioan Cuza, cum se înfățișa tricolorul la acea vreme. Fiind un simbol important al țării, doamna profesoară Lucica Nagy de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2, a fost invitată să citească poezia „Rîd în soare trei culori”, creația aceleași poete Maria Olteanu, prezentă în volumul „Din fire de păpădie”. Apoi Măriuca le-a citit povestea „Ocaua lui Cuza”, în ton cu atmosfera zilei. Domnitorul Cuza, dorind să vadă cum o duc oamenii de rând și în ce măsură se respectă legile, își pune o căciulă pe cap, se îmbracă în suman țărănesc și se îndreaptă spre târgul din Galați ca să își vândă marfa. Acolo descoperă cum un negustor încearcă să îl înșele, folosind „ocaua mică”. Văzând viclenia acestuia se dezbracă de hainele țărănești și rămâne în cele de domnitor. În acest fel, îl determină pe vânzător să își revizuiască atitudinea. Pentru gestul nesăbuit, Cuza îl sancționează drastic, negustorul fiind nevoit să cutreiere ulițele ridicând două ocale, pe rând și să spună cu care va vinde și cu care nu avea să mai vândă de atunci încolo. „Cu asta, nu!” la ocaua mică, „Cu asta, da!” la ocaua mare. Și copilașii au avut ocazia să experimenteze acest fapt folosind în mod simbolic două căni tradiționale de lut. În acest fel au înțeles mai bine ce înseamnă cinstea și omenia.

 

A urmat apoi un intermezzo poetic susținut de elevii de la centrul școlar, mămici și bunici, fiecare citind câte o strofă din poezia „Limba noastră” de Alexei Mateevici. Seara a continuat cu un moment muzical, participanții având ocazia să asculte și să învețe cântecul „Țara mea”:

 

„Țara mea are câmpii mănoase,

Dealuri înalte cu mândre flori,

Izvoare limpezi și răcoroase,

Un cer albastru, prea rar cu nori.

 

Țara mea are oșteni de frunte

Înalți ca brazii, voinici feciori,

Flăcăi de munte și de prin șesuri,

Ai țării, mândri apărători.”

 

Toți cei prezenți au primit în dar câte un semn de carte oferit de doamna bibliotecară Rodica Barteș. La final, cu mic cu mare, au încins Hora Unirii, cântând împreună cu entuziasm: „Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română, / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!”

Cei dornici să asculte o nouă poveste magică sunt așteptați miercuri, 29 ianuarie 2020, la ora 17.00, în „Peștera poveștilor”. Ne apropiem de final…

www.bjbn.ro