Conferinţa Berdiaev

CONFERINȚĂ BERDIAEV” ȘI PREZENTARE DE CARTE

În Sala „Liviu Rebreanu”, în după-amiaza zilei de joi, 10 aprilie 2014,  Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a organizat întâlnirea cu profesorul de istoria religiilor Marius Vasileanu și cu Vladimir Ajder, directorul Editurii Eikon din Cluj-Napoca. Marius Vasileanu a susținut conferința cu tema „Creativitatea geniului, creativitatea sfântului – în viziunea lui N. Berdiaev” și a vorbit despre viața și opera lui Sandu Tudor, în contextul prezentării volumului „Sandu Tudor. Universalism românesc”, apărut la Editura Eikon în anul 2013.

În cuvântul său de întâmpinare, scriitorul Ioan Pintea, directorul bibliotecii, a prezentat în cuvinte elogioase personalitatea profesorului Vasileanu, activitatea sa în presă, studiile, eseurile, recenziile, proza scurtă, editorialele, interviurile publicate de domnia sa, considertându-l unul dintre cei mai importanți intelectuali ai generației sale. Expunerea despre dimensiunea geniului și a sfântului, despre creativitate la Berdiaev a fost de mare substanță și a încântat ascultătorii, cu care conferențiarul a intrat la final într-un dialog pasionant.

Înainte de a intra în miezul expunerii sale, Marius Vasileanu a făcut un excurs prin biografia și opera lui Nicolai Berdiaev, cel care ajuns profesor la Moscova a reuşit să se refugieze la Paris după revoluţia bolşevică, făcând mai târziu o interesantă figură în rândul emigraţiei intelectuale ruse. Legat de tema conferinței sale, Marius Vasileanu s-a referit cu precădere la cartea „Sensul creaţiei”, apărută în anul 1927, de unde a extras o serie de idei, printre care și ideea că geniul şi sfântul ar avea aceeaşi altitudine spirituală, caracterizată prin creativitate excepţională. Apoi, Vasileanu a vorbit despre Sandu Tudor, părintele Daniil Teodorescu, întemeietorul mişcării „Rugul aprins” din Bucureşti, o mişcare spirituală care i-a cuprins pe mulți intelectuali interbelici apropiaţi Bisericii Ortodoxe. Articolele scise de acesta în perioada interbelică în ziarul „Credinţa” stau la baza cărții prezentate de Marius Vasileanu și de Valentin Ajder, directorul Editurii „Eikon”. Valentin Ajder a venit la Bistrița cu o colecție bogată de titluri apărute la Eikon, pe care le-a prezentat publicului prezent.