În prezența unei asistențe numeroase, dispusă în condiții legale de distanțare socială, Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit marți, 27 octombrie 2020, lansarea cărții prof. Cristina Mirela Rus sugestiv intitulată „Pe aripile dorului”, recent apărută la Editura Nosa Nostra din Bistrița. Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
„Citind cartea d-nei Cristina Mirela Rus, am rămas foarte impresionat de cât de documentată este pe tema aceasta a dorului, o temă extrem de pretențioasă. Este vorba de lecturi pe filozofi, pe poeți, pe oameni mari de cultură și, chiar dacă tema cărții este centrată pe filozofia de dor a lui Lucian Blaga, Constantin Noica și Mihai Eminescu, ea are o întindere și în alte arii culturale. Este o lucrare scrisă cu o simțire aparte, și filozofică, și literară și, în felul în care face hermeneutica autoarea, ea descifrează ceea ce au spus despre dor și Blaga, și Noica, și Eminescu. Dar, cartea aceasta trece dincolo de teorie, devine ceva care ține de viață pur și simplu” a spus Ioan Pintea.
„Această carte este pe cât de frumoasă, pe atât de sensibilă, pentru că niciun sentiment nu este mai profund decât dorul, care este nemărginit, de la omul de lângă tine și până la Dumnezeu” a subliniat, apoi, Pr. Protopop Alexandru Vidican, făcând trimitere și la un citat din Fericitul Augustin. „În volumul acesta, autoarea face trimitere la dragoste și la maternitate, dar și la suferință și la neliniștile adevărului din medicina contemporană. La căutarea și la găsirea lui Dumnezeu și, nu în ultimul rând, la comunitatea de iubire, unde și-a găsit liniștea” a punctat, la rândul său prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta. „Sacralitatea investită de Dumnezeu într-un copil încă din momentul concepției, nu depinde de sănătatea sa și de calitatea adn-ului Și i-aș aminti aici pe toți copiii cu diverse suferințe și toți cei care îngrijim astfel de persoane știm cât efort și câtă exigență presupune creșterea și educarea lor. Dar, mai știm un lucru: câtă bucurie oferă acești copii celor din jur! Iată împrejurările în care prof. Cristina Mirela Rus și-a dat seama de puterea magică a cuvântului, iar în perimetrul acesta se manifestă și puterea terapeutică a cuvântului” a spus Mircea Gelu Buta.
Pr. Prof. Nicolae Feier a vorbit despre demersul autoarei făcând trimitere la Scara lui Iacob, reprezentată pe prima copertă a cărții. „Îmi place foarte mult că ai ales Scara lui Iacob, pe care îngerii lui Dumnezeu nu doar urcă în Cer, ci și coboară către noi, pe…aripile dorului. Valorile mari stau în posesiunea cuvintelor”, a explicat pr. Nicolae Feier, care a făcut o incursiune prin istoria poporului român pentru a ajunge la rădăcinile unui cuvânt sugestiv, Teodoron, „lăsat de traci poporului grec: Teos înseamnă Dumnezeu și dor-ul este simțământul acesta de o valoare covârșitoare, cu care ne petrecem viața în fiecare zi. Cartea aceasta este strigătul dintr-o rană care s-a vindecat – sau poate că nu s-a vindecat niciodată – și la Sorin, și la Mirela. Dorința lor de a trăi într-un mediu comunitar se vede și în biserica noastră, ca și din faptul că ați venit atât de mulți să fiți alături de ei, la lansarea cărții acesteia” a observat pr. Nicolae Feier.
Din perspectiva tradiției populare a vorbit despre dor etnologul Menuț Maximinian. „Credința și tradiția fac casă bună în lumea satului tradițional. Nu trebuie să ne abatem niciodată de la sfera noastră tradițională care cuprinde, vibrează la acest cuvânt, dor. Cred că poporul român, și veți găsi în această carte această oază de spiritualitate prin cei trei mari filozofi și scriitori, a fost binecuvântat cu acest cuvânt – dor, care exprimă totul: exprimă credința noastră, exprimă tradiția noastră și exprimă vibrația noastră românească. Găsim dorul în rituri, îl găsim în mituri, în poezia populară, îl găsim în doinele noastre. Cartea aceasta este plină de esențe, este riguroasă, este o lucrare filozofică și literară în același timp”, a subliniat Menuț Maximinian. La finalul evenimentului, autoarea și-a exprimat bucuria că lansarea cărții sale, dedicată amintirii fiicei sale Diana, a creat o atmosferă atât de specială. „În această frumoasă după amiază de octombrie noi, toți, suntem în mâinile lui Dumnezeu, pentru că ne-am adunat aici în numele dragostei de viață și de oameni. Titlul inițial al cărții a fost „Hermeneutica dorului la Lucian Blaga, la Constantin Noica și la Mihai Eminescu”, dar, sfătuită, am ales s-o intitulez „Pe aripile dorului”. De ce? Pentru că sunt mângâiată și călăuzită de aripi de îngeri. Și de ce dor? Pentru că în fiecare dintre noi sălășluiește dorul după acel Paradis pierdut. Iar dorul unește om cu om și suflet cu suflet la un loc!” a încheiat scriitoarea Cristina Mirela Rus, care a oferit, apoi, autografe.