Delegație israeliană din Brenner în vizită la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Membrii delegației oficiale din Regiunea Brenner, Israel, s-au aflat în cursul zilei de marți, 4 iunie, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, unde au vizitat Fondul documentar și secțiile acesteia. Un moment special s-a derulat în galeria din holul bibliotecii, unde oaspeților le-au fost prezentate expoziția de grafică semnată Saul Steinberg și expoziția de carte „Scriitori evrei”, vernisate pe 31 mai. Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea.

„Deși s-a născut în România, Saul Steinberg este foarte puțin cunoscut în țară, pentru că el a trăit foarte mult în Statele Unite ale Americii, unde a fost extrem de apreciat, pentru că a ilustrat ani de zile, unele dintre cele mai prestigioase reviste americane. Am ținut mult să avem această expoziție la Biblioteca Județeană, pe care iată, o dublăm cu o expoziție de carte cu opere ale unor mari scriitori evrei, dintre care unii s-au născut și au trăit în România. Eu sunt un mare admirator al culturii evreiești, a scriitorilor evrei în special”, a spus Ioan Pintea, directorul BJGCBN. Domnia-sa a anunțat că în cursul acestui an, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” va realiza, în colaborare cu Asociația Comunităților Evreilor din Bistrița-Năsăud, un album cu cimitirele evreiești din acest județ.

Prezent la eveniment, Fredy Deac a menționat că este vorba despre un număr de 78 de cimitire evreiești. „Mulțumesc Bibliotecii Județene George Coșbuc și managerului Ioan Pintea pentru ceea ce s-a realizat aici, cu ocazia comemorării a 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița în lagărele morții. Sperăm ca albumul cu cimitirele evreiești din județ să apară în cursul lunii octombrie, când va fi comemorată Ziua holocaustului din România. Albumul va fi realizat în alb-negru, deci va avea o valoare artistică și estetică deosebită!”, a menționat Fredy Deac, președintele Asociației Comunităților evreiești din Bistrița-Năsăud.

Vicepreședintele Vasile Puica i-a asigurat pe oaspeții din Israel că „Consiliul Județean Bistrița-Năsăud este alături de dumneavoastră, așa cum și dumneavoastră sunteți alături de noi. Dorim ca în urma acestei vizite, să demarăm acțiuni concrete între cele două comunități, înfrățite încă de anul trecut. Dorim ca niciodată istoria să nu se mai repete și pentru aceasta este bine să educăm tânăra generație în spiritul respectului și dragostei unuia față de celălalt”.

În partea a doua vizitei lor la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, membrii delegației israeliene au vizionat la serviciul mediatecă mai multe documentare despre activitățile acestei instituții.

                                                                         www.bjbn.ro