Despre jurnal ca gen literar și memorie documentară, cu Ciprian Măceșaru

Clubul Cultural „CoșBook” al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit joi, 2 mai, lansarea volumului „Infrapaginal. Jurnal 2000 – 2018” al scriitorului Ciprian Măceșaru. Întâlnirea le-a prilejuit cititorilor bistrițeni descoperirea unui intelectual bucureștean îndrăgostit iremediabil de Bistrița, loc în care descinde deseori, dat fiind faptul că soția sa este originară de aici. Iar experiențele trăite în urbea din miezul Ardealului și-au găsit, din plin, locul în însemnările făcute de scriitor în jurnalul său.

Vorbind despre cartea „Infrapaginal. Jurnal 2000 – 2018”, Ioan Pintea s-a arătat impresionat de lecturile vaste și de o mare diversitate ale autorului, „descărcate” în însemnările sale. „Este un volum emblematic pentru biografia lui, pentru bibliografia lui. Este o carte plină de viață, o viață povestită cu o sinceritate uluitoare. Unele întâmplări din viața sa sunt cutremurătoare! Pe de altă parte, acest jurnal este o carte care vorbește mult și bine despre cărțile pe care Ciprian Măceșaru le-a citit și le citește, iar Ciprian citește extraordinar de mult! Apoi, el vorbește mult despre filmele pe care le-a văzut și vedem că este un mare cinefil, și vorbește despre muzica pe care o ascultă. Ciprian Măceșaru este un om cultural complex, dar și complet cultural. Carte, muzică, artă plastică, film!”, a subliniat directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

Ciprian Măceșaru a mărturisit că aceasta este prima lansare a cărții „Infrapaginal. Jurnal 2000 – 2018”. „Aici este o selecție, pentru că jurnalul meu este mult mai amplu. Am decis ca notele mai vechi să fie completate și dezvoltate de alte note, așa că o să găsiți in carte note din 2000 cu comentarii din 2018. Eu notez, în primul rând, ca să nu uit! Eu țin jurnalul cu gândul de a publica. Țin jurnal și de mână, țin jurnal și în computer și, când mă gândesc să public, adun fragmente de peste tot și încerc să le asamblez într-o formă unitară”, a explicat autorul.

A urmat un dialog cu publicul, centrat pe ideea de jurnal, ca specie literară. În acest context a fost evocat și Radu Petrescu, cu al său „Ochean întors”, în care se regăsește în însemnări și perioada petrecută ca de scriitor ca profesor în Bistrița-Năsăud, la Petriș și Prundul Bârgăului, între anii 1951 și 1955. „Din jurnalul meu nu se înțelege că mie îmi place foarte mult Radu Petrescu!” a mărturisit Ciprian Măceșaru, dar replica a venit imediat. „Ba se înțelege! Tu ai selectat din jurnalul tău ceea ce, cumva, definește întregul: îți definește lecturile în întregime, viața în întregime și mi-am dat seama că îl iubești foarte mult pe Radu Petrescu, pe care toți de aici îl iubim foarte mult, pentru că am crescut în literatură fascinați de jurnalele pe care le-a scris el ” a replicat Ioan Pintea, care a reamintit că Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a patronat apariția volumului „Radu Petrescu – Jurnal. Ediție integrală”, în anul 2014.

                                                                                    www.bjbn.ro