Dintr-o altă copilărie – lansare de carte Eugen Barz la Clubul CoșBook

Poetul Eugen Barz a revenit la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud pentru a-și lansa cartea de versuri „Dintr-o altă copilărie”, apărută recent la Editura Școala Ardeleană. Este a treia carte a poetului, care trăiește și slujește ca preot în comunitatea românească din Parla, orășel din proximitatea Madridului. Evenimentul s-a desfășurat joi, 16 mai, în Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene în prezența unui numeros public.

Criticul literar Andrei Moldovan a prefațat această carte. „O ușoară îndepărtare de matricea care l-a generat nu este o ruptură, ci alimentează predispoziția autorului spre stări nostalgice. Este totuna cu o melancolică îndepărtare de sine, loc râvnit și mereu căutat. Tocmai de aceea, nu de puține ori se îndreaptă spre fabulos, ca spre o identitate îndepărtată și mirifică, gata mereu de o reconturare a lumii după principii ale sufletului, subiective, nu după ale raționalului”, notează Andrei Moldovan.

Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea, directorul BJGCBN. „Eugen Barz are o evoluție poetică apreciată de critica literară, ceea ce este foarte important. El face și  misiune culturală extrem de vizibilă în Spania, în Parla, unde a deschis o bibliotecă pentru românii de acolo și unde invită mereu poeți, eseiști, critici literari din România. Întâlnirile literare pe care le organizează Eugen Barz la Parla sunt benefice, în primul rând, pentru comunitatea românească, a spus Ioan Pintea.

Aprecierea a fost susținută și de scriitorul și criticul literar Ion Cristofor, care îl consideră pe Eugen Barz ca unul dintre cei mai interesanți poeți apăruți în ultima vreme. „Este un poet profund, în felul său inclasificabil. Formația sa teologică este dublată de o cultură asimilată organic, prin urmare avem de a face cu al treilea volum al unui poet foarte modern și în același timp solitar” (Ion Cristofor).

Volumul „Dintr-o altă copilărie” este prima carte a poetului apărută la Editura Școala Ardeleană. George Vasile Dâncu: „Eugen Barz este foarte important pentru noi și prin ceea ce face în Spania, ca animator cultural, pentru că el coagulează lumea românească de acolo. Dragostea sa pentru poezie este valorificată acum prin apariția acestui al treilea său volum de poezie, despre care critici și scriitori precum Andrei Moldovan, Nichita Danilov, Ion Cristofor spun că este foarte important. El scrie o poezie profundă, simplă, care se desăvârșește în înțelepciune”, crede George Vasile Dâncu.

„Don Quijote umple foile de ochi rotunzi/ ca butoanele liftului,/ se înfășoară în ele și plânge./ Dulcineea face piruete de balerin,/ ridică statui primelor dușuri reci./ Un șarpe ca un tren/ aduce medicamentele,/ ea critică mersul lui/ și flutură cu bucurie/ semnele nebuniei” (Eugen Barz, „Cu mâini de gheață”).

                                                                                  www.bjbn.ro