Eugen Lovinescu la 100 de ani de la apariția revistei „Sburătorul”

Personalitatea omului de cultură Eugen Lovinescu – critic și istoric literar, dramaturg, romancier și nuvelist, a fost evocată vineri, 19 aprilie 2019, în cadrul conferinței ”Eugen Lovinescu – 100 de ani de la lansarea Revistei Sburătorul”, ce s-a desfășurat în Sala de conferinte „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Au răspuns invitației lansate de prof. Dorin Dobra, moderatorul evenimentului, cadre didactice și studenți ai Facultății de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca, scriitori bistrițeni, ca și cititori și utilizatori ai serviciilor bibliotecii județene. În Sala de donații „Nicolae Manolescu” a fost organizată o expoziție cu Agendele „Sburătorul” și cu manuscrise și documente Eugen Lovinescu, din colecțiile BJGCBN și din colecția particulară a prof Andrei Moldovan.

Conferința a fost deschisă de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”. „Astăzi este ziua în care a apărut revista „Sburătorul”, revistă care a schimbat mecanismele criticii literare românești. Faptul că acest eveniment se desfășoară la Biblioteca Județeană nu este întâmplător, pentru că trebuie să știți că această instituție deține un fond de manuscrise Eugen Lovinescu, o mare bogăție pentru biblioteca noastră”, a spus Ioan Pintea. El și-a exprimat speranța că manuscrisul romanului „Mălurenii”, al lui Eugen Lovinescu, aflat în custodia BJGCBN va intra în atenția unora dintre studenții prezenți, pentru a fi descifrat în vederea unei viitoare publicări.

Inițiativa organizării conferinței i-a aparținut prof. Dorin Dobra. „Bucuria noastră de astăzi este, în primul rând, pentru elevii și studenții prezenți aici. Ei ar putea înțelege că scrisul, foile și cărțile au o viață a lor… Eugen Lovinescu a dus o viață grea, pentru că el și-a asumat critica în care a crezut. A scris și despre Titu Maiorescu, a scris și despre Nicolaie Iorga și asta l-a costat destinul profesional, nu cel literar”  a susținut Dorin Dobra.

Prof Andrei Moldovan a vorbit despre locul lui Eugen Lovinescu în cultura română. „Eugen Lovinescu este astăzi cel mai actual critic literar. De ce? Pentru că el a promovat  și a perfecționat critica estetică, întemeiată de profesorul lui, Titu Maiorescu și, așa cum a făcut-o, așa a rămas până astăzi. Eugen Lovinescu introduce chestiunea esențială a revizuirilor. Adică din când în când, după un deceniu, două sau trei, oricare scriitor trebuie revizuit, trebuie să se vadă în ce măsură el răspunde cerințelor generațiilor noi. Lovinescu însuși s-a revizuit pe sine și asta ne dă posibilitatea de a avea o critică literară mobilă, de a nu ne închide în niște rame. Revista Sburătorul a fost cea mai importantă revistă de cultură din perioada interbelică” a spus Andrei Moldovan, care le-a arătat celor prezenți un exemplar din primul număr al revistei, apărut pe 19 aprilie 1919.

Profesorul Vasile Filip a vorbit despre „două pagini din critica lui Eugen Lovinescu mai sensibile, chiar controversate. Eugen Lovinescu, ilustrându-și acea teorie a mutațiilor valorilor estetice, dă un exemplu nefericit, am zice astăzi: Caragiale. Și, iată că evoluția ulterioară a lucrurilor l-a infirmat pe Eugen Lovinescu” (Vasile Filip).

În ultima parte a conferinței, patru dintre studentele de la UBB ale prof Dorin Dobra au citit din și despre Eugen Lovinescu, ca și despre revista „Sburătorul”. Între invitații organizatorilor s-a aflat și graficianul Radu Iațcu, din Suceava, care a adus cu el o expoziție a marelui desenator și grafician american de origine română Saul Steinberg și care urmează să fie vernisată la Biblioteca Județeană în perioada următoare.

                                                           www.bjbn.ro