Eveniment „Ion Oarcăsu” la Biblioteca Județeană

În cadrul unui program editorial inițiat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, miercuri, cu începere de la ora 17.30, a avut loc, în sala de expoziții „Liviu Rebreanu”, o întâlnire dedicată scriitorului Ion Oarcăsu, fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, în cadrul căreia a fost lansat şi volumul „Pagini critice”, o antologie de texte critice aparţinând celui evocat.

Au fost invitați pentru evocarea scriitorului și comentarea operei: Aurel Rău (fost redactor-șef al revistei „Steaua”), Ioan Pavel Azap (redactor al revistei „Tribuna”) și Andrei Moldovan, președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud. Întâlnirea a fost moderată de scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene, care a vorbit despre cărți și scriitor, așa cum l-a cunoscut, apoi a trecut microfonul scriitorului Aurel Rău, consătean al lui Oarcăsu și, într-o măsură, rudă prin alianță.

Din expunerea amplă și cursivă a acestuia, amintim că Ion Oarcăsu s-a născut în 22 iunie 1925, la Josenii Bârgăului, fiu al lui Valentin și al Ravecăi. A împlinit studiile secundare la liceul „George Coșbuc” din Năsăud, unde i-a avut profesori pe Vasile Bighianu și pe Palfy Endre. A urmat cursurile Facultății de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în 1949, și a lucrat mai întâi la un almanah literar, apoi ca secretar al Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România. A mai fost redactor pentru Transilvania al revistei „Contemporanul”, apoi redactor al revistei „Steaua” și, din 1956 până la pensionare, redactor la revista „Tribuna”. Despre aspecte ale profesionalismului de gazetar literar al lui Oarcăsu a vorbit scriitorul Ioan Pavel Azap, care face parte din actualul corp redacțional al revistei „Tribuna”. Și acum revista datorează mult tradiției, în care rolul lui Ion Oarcăsu este meritoriu, a spus, între altele, Ioan Pavel Azap. În continuare, criticul literar Andrei Moldovan a insistat asupra criticii literare de întâmpinare pe care a făcut-o cel sărbătorit și care rămâne cea mai importantă parte a operei sale, chiar dacă a debutat ca poet, a scris poezie și a fost, lucru rar astăzi, traducător de limbă maghiară. Critica lui Oarcăsu se vede și azi, la decenii de la publicarea multor texte, ca aparținând unui profesionist al domeniului, având și alonjă teoretică, se bănuiește susținută de preocupările sale filosofice. Scriitorul și jurnalistul Zorin Diaconescu și-a exprimat mirarea cum critica literară de azi – și a arătat spre prietenul său Andrei Moldovan – nu reușește să stăvilească avalanșa de produse literare slabe, fapt ce nu se întâmpla înainte de 1989, iar poetul Alexandru Cristian Miloș l-a evocat pe Ion Oarcăsu ca activ, generos în cenaclul „George Coșbuc”, dar și inițiatorul unor activități editoriale privindu-i pe scriitorii bistrițeni.

Volumul editat de Biblioteca Județeană se numește „Pagini critice”, a fost realizat de Editura Casa Cărții de Știință și conține cronici mai ales despre cărți de poezie, punctul tare al criticului. Se regăsesc nume de autori ca Eminescu, Ion Budai Deleanu, Arghezi, Pavel Dan, Voiculescu, Nichita Stănescu, Doinaș, Ion Alexandru și alții, fapt ce arată plaja largă de acces a criticului la întinderea poeziei române.

Urmașii celui evocat – familia Gabi Cosma – au vorbit despre tatăl foarte înțelegător, începând cu lecturile din copilărie ale fiicei, care a subliniat că și în familie, ca și în redacție, în societate, era un om al dialogului. Familia urmează să facă o donație importantă de carte din biblioteca scriitorului Oarcăsu către Biblioteca Județeană, care prin inițiativa directorului Ioan Pintea de a edita „Pagini critice” a crescut „cota” de atenție asupra operei celui trecut la cele veșnice în 9 martie 2000.

 

Victor Știr,
Cotidianul „Mesagerul”:

http://www.mesagerul.ro/2015/03/12/eveniment-ion-oarcasu-la-biblioteca-jude-eana