FLORIN PARTENE

John Florin Partene este un poet despre care nu poți afla multe prin intermediul internetului – trăiește retras în Maieru, lângă Bistrița, și nu are site, blog, cont de Facebook sau ieșiri în presă.

Numele său este însă repede amintit în mediile în care se citește, scrie și discută poezie – asemenea lui Constantin Acosmei, John Partene a devenit, prin intermediul unui singur volum publicat (Reverența, Editura Vinea, 2007, 2009), un nume de referință în poezia românească actuală. Șase ani i-a luat autorului să iasă cu o nouă carte și, ceea ce poți observa cu ușurință deschizând-o la întâmplare și citind câteva versuri, e că e altfel, complet diferită de prima.

John Florin Partene s-a născut în localitatea Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud la 26 Septembrie 1974. A debutat în volumul colectiv Camera, Editura Euphorion, Sibiu, 1995, alături de Dan Coman şi Marin-Mălaicu Hondrari. A publicat volumul de versuri Reverenţa, Editura Vinea, 2007, volum care a primit Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Prima, 2008, premiul revistei Cuvântul, cartea anului, debut 2008 şi Liber de causis, Editura Charmides, Bistriţa, 2013. Este prezent în mai multe antologii, cea mai recentă Compania poeţilor tineri în 100 de texte Editura Compania, 2011.