Gelu Vlaşin a lansat, la Bistriţa, cartea scrisă într-un ţinut care nu figurează pe nicio hartă din lume

„Antologia Tranzbordare 13 s-a născut într-un loc ce nu figurează pe nicio hartă din lume. Chiar Tranzbordare se numeşte locul şi e cel în care m-am născut. Acolo s-au întâlnit 13 autori tineri (…) . Eu am reuşit să-i conving să vină la Telciu şi să stea o săptămână”, a spus Gelu Vlaşin la lansarea volumului cu 13 poeme colective, găzduită, luni, 9 iunie 2014, de Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc”.

În deschiderea evenimentului, directorul Bibliotecii Judeţene “Geoge Coşbuc”, Ioan Pintea, a spus că instituţia pe care o conduce este onorată să găzduiască un eveniment cultural de excepţie.

“La această întâlnire participă alături de Gelu Vlaşin şi un prieten mai vechi, Marin Dumitrescu şi mă bucur că ei au venit cu cărţi mai vechi şi mai noi. Marin Dumitrescu a venit cu o antologie de poeme intitulată Sfera, Gelu Vlaşin cu o reeditare foarte interesantă a cărţii Tratat la psihiatrie care l-a plasat pe raftul întâi al literaturii române, carte despre care a scris şi Nicolae Manolescu şi alţi critici foarte importanţi. De asemenea, el a mai adus şi o carte de portrete literare, intitulată „Douăzecișișapte”. În mod special, Gelu a venit pentru lansarea volumului Tranzbordare 13, o carte care s-a născut la Telciu, numele ei fiind un toponim care ţine de această localitate şi care s-a născut urmarea unei tabere pe care Gelu a iniţiat-o şi desfăşurat-o acolo”, a spus Ioan Pintea.

La rândul lui, scriitorul Gelu Vlaşin, a apreciat prezenţa celor din sală în a doua zi de Rusalii la un eveniment cultural, drept “un semn bun”. “Ioan Pintea a vorbit foarte frumos despre Tranzbordare 13 pentru că este parte a acestei cărţi şi pentru că este promotorul principal al ei. Eu sunt aproape convins că, dacă nu am fi beneficiat de sprijinul Bibliotecii Judeţene ar fi fost mai greu să apară într-un interval atât de scurt de timp. Tabăra de creaţie a fost anul trecut în august, iar în noiembrie apărea deja cartea. Eu cred că e un record în privinţa vitezei cu care a apărut cartea. (…) Antologia Tranzbordare 13 s-a născut într-un loc ce nu figurează pe nicio hartă din lume. Chiar Tranzbordare se numeşte locul şi e locul în care m-am născut. Acolo s-au întâlnit 13 autori tineri – chiar dacă vârsta biologică s-ar putea să-i trădeze – hotărâţi să vadă ce se întâmplă într-un ţinut care nu figurează pe nicio hartă din lume. Eu am reuşit să-i conving să vină la Telciu şi să stea o săptămână. Dacă la început unii au ezitat, la sfârşit nu au mai vrut să plece. Ce s-a petrecut acolo veţi găsi în carte. Toate cele scrise aici au rădăcini adânci venite din transbordare. Mai mult, avem de-a face cu 13 autori care, în 2013, au scris 13 poeme colective în transbordare. Poemele colective s-au născut foarte interesant prin exerciţiul de creaţie literară propus de Octavian Soviani cu ajutorul unui personaj imaginar inve3ntat tot la Tranzbordare care a făcut ca aceste 13 poeme să pară scrise de o singură persoană, să aibă coerenţa şi structura stilistică de parcă noi am fi ştiut dinainte ce se întâmplă în acest poem, dar niciunul dintre noi nu a ştiut ce a scris celălalt”, a spus Gelu Vlaşin.

Poetul Marin Dumitrescu, revenit la Bistriţa după trei decenii, a vorbit despre cărţile lui, dar şi despre marea întâlnire cu Nichita Stănescu, o întâlnire care l-a marcat în întreaga sa viaţă de scriitor.

 

Sursa:  www.timponline.ro