Holocaustul, o dramă nevindecată a istoriei

Pe 27 ianuarie a fiecărui an, omenirea comemorează Holocaustul, cea mai mare tragedie a umanității. La această dată, în anul 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau era eliberat de armata sovietică.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cum este cunoscută ziua de 27 ianuarie, începând cu anul 2006,  a fost marcată anul acesta la Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud, filiala Andrei Mureșanu, printr-o lecție de istorie predată elevilor de la Liceul cu program Sportiv, clasa a VIII-a, dar și cititorilor prezenți la Casa Memorială Andrei Mureșanu din municipiul Bistrița, începând cu ora 12.00, de către doamna profesoară Simona Simioanca. Gazdă bună a întâlnirii a fost bibliotecara Angela Costin.

Materialele prezentate în Power Point, cât și proiecția filmului documentar “Auschwitz”, realizat de Studiourile B.B.C., s-au constituit într-o mărturie zguduitoare a ceea ce înseamnă ororile istoriei, într-un argument mai mult decât convingător că astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete.

Posterele reprezentând scene de lagăr și date istorice, realizate de elevii Școlii  Gimnaziale nr. 7 Bistrița, au completat imaginea acestei perioade de tristă amintire din istoria omenirii.