Home » ÎMPRUMUT LA DOMICILIU

ÎMPRUMUT LA DOMICILIU

Împrumutul la domiciliu se poate face numai pe baza Permisului de intrare, de către titularul acestuia.

Termenul maxim de împrumut este de 14 de zile pentru fiecare document de bibliotecă. Termenul de restituire se poate prelungi, la cerere.

Pentru documentele cu frecvenţă mare de circulaţie termenul se poate reduce la minimum 10 zile fără drept de prelungire.

Pot beneficia de serviciul de împrumut la domiciliu după cum urmează:

– Cetăţenii cu domiciliul stabil într-una din localităţile judeţului Bistriţa-Năsăud

– Cetăţenii străini şi români din afara judeţului care studiază în învăţământul general, liceal, universitar şi postuniversitar din municipiul Bistriţa.

Fiecare cititor poate împrumuta la domiciliu până la 4 cărţi, din secţiile de împrumut la domiciliu de la sediul bibliotecii şi al Filialei Andrei Muresanu. Numărul şi perioada de împrumut la domiciliu pentru o tranzacţie sunt variabile în cazul altor tipuri de documente (de exemplu: periodice şi documente multimedia: casete audio, video, CD-uri, CD-Rom-uri, DVD-uri) în funcţie de valoarea materială şi de frecvenţa solicitării de către utilizatori.

În vederea elaborării unor lucrări care necesită o consultare bibliografică mai amplă, se vor împrumuta până la 8 documente de bibliotecă în baza aprobării unei cereri adresate conducerii de către utilizator. Cererea va conţine obligatoriu tema lucrării şi scopul realizării acesteia.

Utilizatorul este obligat să verifice la primire, starea fizică a documentelor de bibliotecă, semnalând defecţiunile. La restituire, bibliotecarul va verifica fiecare document pentru stabilirea eventualelor deteriorări. Utilizatorul va restitui documentul de bibliotecă împrumutat în starea în care l-a primit. În caz contrar, va răspunde material pentru prejudiciul cauzat.

În cazul nerestiturii la termen a documentelor împrumutate se aplică penalități: 1 punct / carte / zi. Așadar, dacă ați împrumutat 2 cărți pe care le restituiți cu două zile întârziere acumulați 4 puncte de penalități. (2 zile x 2 cărți = 4 pct.). Beneficiați, însă de o perioadă de grație de 4 zile, perioadă în care punctele se cumulează, dar se anulează în caz de restituire în această perioadă.

Dacă returnați cărțile doar a cincea zi deja ați acumulat cinci pct penalizare / carte, ceea ce atrage suspendarea drepturilor de împrumut pe o perioadă egală cu numărul de puncte de penalizare acumulate.