În ceas de sărbătoare, Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a inaugurat Filiala „Sever Ursa” Maieru

De sărbători, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a inaugurat Filiala „Sever Ursa” în cadrul Centrului Cultural Catehetic „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Maieru, coordonat de părintele Dan Cismaş. După cum ne declară managerul bibliotecii, scriitorul Ioan Pintea, la Maieru va fi un punct de împrumut carte la care vor avea acces tinerii care vor fi prezenţi la noul centru cultural. Filiala a primit numele ilustrului profesor Sever Ursa deoarece acesta are legături puternice cu Biblioteca Judeţeană şi, în acelaşi timp, este un reper pentru viaţa scriitoricească de pe Valea Someşului.

La fondul de carte au contribuit, în primul rând, Biblioteca Judeţeană, prin cărţile care le editează prin proiectele proprii, Muzeul Literaturii Române, Clubul Rotary (preşedinte Gavril Ţărmure), Editura Humanitas, Editura Charmides, precum şi scriitorii măiereni în frunte cu Icu Crăciun.

Biblioteca a fost inaugurată în prezenţa Mitropolitului Andrei a preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, a oficialităţilor judeţene şi locale.

Prezent la eveniment, Teodor Baconschi declară: „Mi-a plăcut și a doua oară Maieru, comuna din munții Rodnei unde am revenit la invitația harnicului preot Dan Cismas, căruia îi mulțumesc pentru ospitalitate. Hramul bisericii Sfântul Ștefan a prilejuit deschiderea unui centru cultural-catehetic unde există și o aripă (în formare) a Bibliotecii Județene. Această filială poartă numele profesorului Sever Ursa, ultra-octogenar pasionat de Rebreanu (prozatorul a copilărit la Maieru). Cu această ocazie m-am revăzut cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului și prieten cu intelectualii mireni… O întâlnire foarte agreabilă a fost, duminică, aceea cu părintele Ioan Pintea, cărturar și animator cultural de top: nu mă miră sentimentul reciproc și mărturisit că totul s-a petrecut de parcă ne-am fi cunoscut de multă vreme. O elită ortodoxă transilvană care nu are de ce să se simtă des-centrată și în rândul căreia îmi face mare plăcere să mă exprim”.

Sursa:  http://rasunetul.ro/ceas-de-sarbatoare-biblioteca-judeteana-inaugurat-filiala-sever-ursa-maieru