INAUGURAREA BIBLIOTECII COMUNALE CICEU-MIHĂIEȘTI

INAUGURAREA BIBLIOTECII COMUNALE CICEU-MIHĂIEȘTI

Cea de-a treia zi a Conferinţei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, organizată de Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” Bistrița-Năsăud în perioada 15-17 mai 2014, și-a înscris în programul ultimei zile vizite la casele memoriale ”Liviu Rebreanu” și ”George Coşbuc”, un popas la Mănăstirea Salva, vizite la Muzeul Memorial ”Ion Pop Reteganul” și Muzeul Etnografic din Ciceu-Mihăieşti.

Începând cu ora 13.30, bibliotecarii sosiți din toate colțurile țării au asistat la inaugurarea Bibliotecii Comunale Ciceu-Mihăieşti. La festivitatea de deschidere a noii biblioteci comunale, din partea gazdelor a luat cuvântul ing. Valentin Mureșan, primarul Comunei Ciceu-Mihăiești, care a prezentat oaspeților și oficialilor prezenți ai județului, preocupările sale de gospodar al unei comune mici, dar pline de istorie. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița-Năsăud, și-a exprimat satisfacția  unei împliniri profesionale prin inaugurarea acestui obiectiv cultural și a făcut cunoscute publicului  personalitățile publice prezente la eveniment. Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a avut cuvinte de apreciere la adresa primarului Valentin Mureșan, cu care colaborează de mulți ani. Din partea Ministerului Culturii, ministrul secretar de stat Alexandru Oprean a vorbit despre importanța și numărul mare al bibliotecilor publice, din care peste 2700 funcționează în mediul rural. Președintele ANBPR, Dragoș Adrian Neagu, a adus mulțumirile membrilor organizației profesionale pe care o conduce pentru reușita întâlnirilor de la Bistrița, iar subprefectul Județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a povestit auditoriului modul cum a identificat o bibliotecă de mii de volume abandonate, aparținând unei foste cooperative meșteșugărești și ideea ca aceasta să stea la baza noii biblioteci care se inaugurează astăzi. Printre oaspeții de seamă ai evenimentului s-a numărat și academicianul Basarab Nicolescu, rezident la Paris, prieten și colaborator al Bibliotecii Județene George Coșbuc și al managerului Ioan Pintea. Au mai fost prezenți la Ciceu-Mihăiești, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Alexandru Pugna, și deputatul Daniel Suciu.

Cea de-a XXV-a Conferință Națională ANBPR desfășurată la Bistrița a reprezentat un model de profesionalism, entuziasm și ospitalitate, potrivit opiniilor participanților. La plecare, oaspeții au adresat o întrebare cu încărcătură nostalgică: pe când următoarea conferință la Bistrița?