INAUGURAREA BIBLIOTECII DIGITALE A BIBLIOTECII JUDEȚENE „GEORGE COȘBUC” BISTRIȚA-NĂSĂUD

Pătrunderea digitalizării în toate domeniile de activitate din societatea modernă, crează oportunități care se cer exploatate, inclusiv în domeniul biblioteconomic, care a asimilat până acum programe avansate, cum este Sistemul integrat de bibliotecă TinREAD, de exemplu. Un nou pas important în modernizarea continuă a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud îl reprezintă înființarea Bibliotecii digitale, inaugurată miercuri 11 iulie și la baza căreia a stat achiziționarea în anul 2017 a unui scanner extrem de performant, tipul i2S CopyBook Open System. Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan a subliniat că odată cu înființarea Bibliotecii digitale, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a făcut un mare pas înainte.

„Îi felicit pe colegii mei de la Biblioteca Județeană pentru ceea ce fac! Ei au această capacitate de a atrage oamenii în bibliotecă, de a-i ține aproape de cartea clasică, tipărită. Am fost de acord ca acest scanner să fie achiziționat din două motive: în primul rând pentru că avem foarte multă carte veche, de foarte mare valoare și care pot fi copiată, translatată și pusă la dispoziția tuturor în spațiul virtual și, în al doilea rând, cred că biblioteca poate deveni mai atrăgătoare punând materiale la dispoziția celor care nu mai fac efortul să vină, fizic, până la bibliotecă și, în Biblioteca digitală pe care o inaugurăm astăzi, pot să aibă acces la cărți, la date, la tot ceea ce își doresc de la bibliotecă. Eu voi iniția, la proiectul de rectificare bugetară, alocarea de fonduri și pentru updatarea acestui aparat, care va deveni unul dintre cele mai performante scannere din România, care, oricum, sunt foarte puține!”, a punctat Radu Moldovan.

Cei prezenți la inaugurarea Bibliotecii digitale au asistat la o exemplificare a modului în care se lucrează cu scannerul, făcută de informaticianul bibliotecii județene, Camil Hosu, pentru copierea cărților filă cu filă, prelucrarea imaginilor și, la final, postarea cărților copiate  în Biblioteca digitală. A urmat, apoi, o demonstrație practică de explorare a Bibliotecii digitale în spațiul virtual, făcută de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

„Biblioteca tradițională este foarte importantă și rămâne în picioare și pe mai departe, dar a devenit foarte necesară și existența bibliotecii digitale, fapt pentru care am achiziționat o aparatură ultraperformantă, care ne permite să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Acum avem postate aici peste 80 de titluri, cărți, reviste și publicații, ca și manuscrise și vreau să vă spun că am inserat nu doar cărți din colecțiile vechi ale bibliotecii județene, ci avem și colecții externe, cum sunt colecția de carte veche a Protopopiatului Ortodox Bistrița și colecția de carte veche, documente și revuistică a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud. Avem și fotografii vechi și cărți poștale cu Bistrița, proiectele noastre editoriale, cum este, de pildă, cartea „1918 în județul Bistrița-Năsăud”, realizată de specialiștii Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud. Sigur, vom mai deschide și alte rafturi și mă gândesc, în acest sens, să port o discuție cu cei de la Biblioteca documentară din Năsăud, care este bibliotecă a Academiei Române și care are cărți de mare valoare, despre care nu mai știe nimeni, acum. Acum, haideți să începem explorarea Bibliotecii digitale chiar cu cărțile din biblioteca personală a poetului George Coșbuc, de la casa memorială din Hordou”, a spus Ioan Pintea.

La evenimentul prilejuit de inaugurarea Bibliotecii digitale a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a participat și o numeroasă delegație de bibliotecare din Raionul  Glodeni, Republica Moldova, unde a fost deschisă, de curând, o filială a bibliotecii bistrițene.

„Prin această colaborare cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud am făcut așa ca cei de pe ambele maluri ale Prutului să citească aceeași carte și dacă vor citi aceeași carte, vor avea aceleași ganduri și realizările vor fi comune! Este un moment minunat acesta, la care asistăm aici și sperăm că colaborarea noastră va dura ani și va da rezultate frumoase”, a spus Olga Mutelica, Șef Serviciu Cultură, Raionul Glodeni. Cuvinte de apreciere pentru performanța inaugurării Bibliotecii Digitale la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a avut și Lidia Kulikovski, fosta directoare a Bibliotecii Municipale B. P. Hașdeu din Chișinău, în mandatul căreia a fost deschisă în capitala moldoveană Biblioteca „Liviu Rebreanu”, cealaltă filială din Republica Moldova a bibliotecii județene.

Evenimentul organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud s-a bucurat de prezența prof. univ. dr. Ioana Both, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca și a prof. asistent Angela Tarantino, de la Universitatea Sapienza din Roma, care au vorbit despre importanța serviciilor moderne de bibliotecă și au prezentat proiectul „Cronologia literaturii române online” (1790-1914). 

Ioan Pintea a prezentat prestigioasa revistă „Secolul 21”, în care 21 de pagini sunt dedicate Fondului de carte veche din Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.

Florin Săsărman a ilustrat parteneriatul dintre Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița și Biblioteca Raională „Vasile Coroban” din Glodeni cu filmul „Cartea care unește”.

Bibliotecarii din Raionul Glodeni au avut întâlniri profesionale la Biblioteca „Andrei Mureșanu”, Filiala din Bistrița, și la bibliotecile comunale Nimigea și Rebra. Aici, s-au prezentat serviciile moderne de bibliotecă și s-a discutat despre beneficiile celor două proiecte: Novateca și Biblionet. La biblioteca comunală din Nimigea, elevii din comună au avut posibilitatea să împrumute cărți din Bibliobuz-ul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

Au fost vizitate locurile cu rezonanță culturală și spirituală din județ: Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu”, Muzeul Memorial „George Coșbuc”, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Chiuza, Mănăstirea Rebra/Parva.

                                                               www.bjbn.ro