Inaugurarea Filialei „Sf. Ioan Iacob” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”

07 iulie 2015. Sângeorz-Băi. Inaugurarea Centrului Misionar pentru Tineret. Deschiderea Bibliotecii „Sfântul Ioan Iacob”, filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” BN.

Memoria preotului ortodox Ioan Bunea, cinstită prin inaugurarea Centrului Misionar de Tineret din Sângeorz-Băi.

Pe strada Izvoarelor din Sângeorz-Băi a fost inaugurat, marţi, Centrul Misionar de Tineret „Preot Prof. Ioan Bunea”, în prezenţa unui mare număr de demnitari civili şi religioşi din judeţ şi invitaţi. Festivitatea de inaugurare a fost deschisă prin tăierea panglicii, apoi ierarhii ÎPS Andrei Andreicuț, arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Petroniu, episcopul Sălajului, și PS Iustin Sigheteanul, vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, au fost întâmpinați cu pâine şi sare, după vechea tradiţie românească, de tineri în costume populare.

Protopopii Bistriței, Alexandru Vidican, Năsăudului, Ioan Dâmbu, și Becleanului, Doru Zinveliu, au oficiat rugăciunea de sfinţire a apei, apoi Centrul Misionar de Tineret a fost binecuvântat. Mitropolitul Andrei a prezentat o cuprinzătoare descriere a situaţiei de după preluarea puterii în România de către comunişti, când a fost interzisă catehizarea tinerilor de către noul regim. În condiţiile în care Ioan Bunea – preot la Năsăud, Sângeorz-Băi, profesor de greacă la Institutul Teologic Universitar din Cluj (1948-1952), preot la Someşeni – a fost condamnat la ani mulţi de închisoare pentru că a catehizat împotriva legilor Anticristului, în amintirea personalităţii lui Ioan Bunea, a devotamentului pentru cultivarea credinţei creştine în sufletele tinerilor, a fost ridicat Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi, investiția cifrându-se la 3 milioane de lei.

Aşa cum a prezentat preotul Tudor Mudure, instituţia se compune din corpul A – zona de primire, bucătarie cu spaţiile anexe, depozite, sală de mese, grupuri sanitare; corpul B cuprinde o sală multifuncţională cu foaier, birou, spaţii anexe şi bibliotecă; mansarda are 74 locuri de cazare, camere cu grupuri sanitare proprii.

ÎPS Andrei a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în edificarea Centrului, pentru a oferi cadrul creşterii sufleteşti a tinerilor creştini ortodocşi. Arhiereul Andrei l-a felicitat pe preotul Tudor Mudure, care s-a ocupat nemijlocit de proiect, şi l-a cinstit cu gradul de stavrofor iconom pentru a fi ridicat cel mai modern centru de acest fel din ţară. De asemenea, președintele CJ, Radu Moldovan, a fost cinstit cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, acesta mulţumind lui Dumnezeu pentru ajutor şi mitropolitului Andrei pentru susţinere, apoi i-a lansat Preasfinţiei Sale provocarea realizării căminului de bătrâni de la Mănăstirea Dobric. Protopopul Ioan Dâmbu a primit „Crucea Transilvană”, iar Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a revenit și consilierului economic al eparhiei, Sorin Câlea. Mitropolitul Andrei a mai acordat diplome de aleasă cinstire: prefectului Ioan Țintean, primarului din Sângeorz-Băi, Roland Venig, vicepreședintelui CJ Alexandru Pugna, directorului Bibliotecii Județene, preot şi scriitor Ioan Pintea, și altora. Ioan Pintea a prezentat Biblioteca „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” deschisă în cadrul Centrului şi a amintit alte filiale, inclusiv pe cea de la Chişinău sau una viitoare la Cernăuţi.

Precizăm că prima piatră la temelia Centrului a fost pusă de mitropolitul Andrei, acum 2 ani şi 7 luni, iar proiectul s-a împlinit prin însumarea străduinţelor nominalizate de ierarh şi însoţite de mulţumiri şi părinteşti binecuvântări. Partea de încheiere a cuprins un program de muzică tradiţională, uşoară şi folk.
Centrul Misionar de Tineret „Preot prof. Ioan Bunea” aşteaptă tinerii pentru tabere, conferinţe, activități diverse, sesiuni de comunicări, catehizarea fiind de la sine înţeleasă.

Dintre cei care au participat la inaugurarea Centrului Misionar de Tineret „Preot prof. Ioan Bunea”, îi mai amintim pe directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, episcopul vicar Vasile Someşanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, fiind prezenţi, de asemenea, şi politicieni.

Victor Știr, Cotidianul „Mesagerul”:

http://www.mesagerul.ro/2015/07/08/memoria-preotului-ortodox-ioan-bunea-cinstita-prin-inaugurarea-centrului-misionar-de-tine