Inaugurarea plăcii memoriale dedicată lui George Coșbuc și Apostol Bologa / Liviu Rebreanu. Colocviu „Realitate și ficțiune”

Primăria comunei Parva / Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Inaugurarea plăcii memoriale dedicată lui George Coșbuc și Apostol Bologa / Liviu Rebreanu. Colocviu „Realitate și ficțiune”.

 

Urma

 

Momentele de astăzi sunt momente istorice pentru comuna Parva. Două mari personalități literare sunt readuse în memoria comunității de aici: George Coșbuc și Liviu Rebreanu. Este vorba, de fapt, de cartografierea unui topos, a unui loc cu semnificații adânci; urma unor case dispărute, în care urmașii întâlnesc, dincolo de realitate și ficțiune, puterea nebănuită a literaturii. Numele lui George Coșbuc rămâne întipărit în conștiința parvenilor, grație popasurilor pe care le-a făcut în vechea Casă parohială, în care a locuit nepotul său, preotul de vrednică amintire, Vasile Coșbuc. Numele lui Liviu Rebreanu se înscrie în istoria acestor locuri prin personajul său emblematic, Apostol Bologa, personaj care având ca prototip pe fratele scriitorului, Emil Rebreanu, face ca Parva să fie loc de referință în literatura română.

De remarcat: cele două case, Casa parohială și casa familiei Bologa, erau învecinate și amândouă erau în proximitatea bisericii.

Urma, spune tot.