Întâlnire culturală chinezo-română la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a fost duminică, de la ora 18.00, locul de desfăşurare a conferinţei „Schimbarea mentalităţii şi educaţiei către deschiderea spre interculturalitate – rolul literaturii în dezvoltarea relaţiilor chino-române”, parte a proiectului „Literatura chineză – punte de legătură în dialogul intercultural chino-român”, cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2014, în beneficiul Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză – Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

Cuvântul de bun venit a fost rostit de Remus Lungu, din partea Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, în continuare, poetul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, a rostit un cuvânt de salut, iar Cristian Munthiu, din partea asociaţiei, a prezentat ideea proiectului şi stadiul derulării acestuia.

Au luat cuvântul, de asemenea, şeful secţiei de Educaţie din cadrul Ambasadei Chinei, Bian Zhengdong, directorul Institutului „Confucius” din Cluj-Napoca, Feng Shaozhong, şi directorul Institutului „Confucius” din Braşov, Yang Zhaoyu. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost prezent inspectorul şcolar general Camelia Tabără, de asemenea, un grup de elevi care au susţinut anterior două runde de lectură la sărbătoarea „Zilele culturii chineze la Bistriţa”.

Yang Zhaoyu a vorbit despre schimburi literare între cele două ţări, oprindu-se la Eminescu, Blaga, Coşbuc, Nichita Stănescu, traduşi în China, şi a recenzat cartea proprie „Emisfera vestică – emisfera estică”, iar Feng Shaozhong a prezentat expoziţia de fotografie contemporană „Beautiful Zhejiang”. Elevii au citit scurte comentarii despre cărţile din literatura chineză pe care le-au citit şi cu care se simt afini.

http://www.mesagerul.ro/2014/11/24/intalnire-culturala-chinezo-romana-la-bistrita