Întâlnirile Radu Săplăcan – ediția a VII-a

Program:

ora 11

Braniștea – Biserica Ortodoxă: “Ușor deasupra lumii” – aducere aminte

ora 13

Beclean – Casa de Cultură Radu Săplăcan

                                    – Lansarea volumului “Radu Săplăcan – evocări și radiografii”

                                    – videoproiecție Remember

                                    – evocări

                                    – microrecital Florin Săsărman și invitații săi

Amfitrioni:

Ioan PINTEA

Florin SĂSĂRMAN

Detalii:

ÎNTÂLNIRILE “RADU SĂPLĂCAN”

Vineri, 14 martie 2014, în localitățile Braniștea și Beclean, au avut loc întâlnirile “Radu Săplăcan”, eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, Asociaţia “România din Inima Mea”, Radio România Cluj și Casa de Cultură “Radu Săplăcan” din Beclean. Ajunse la a şaptea ediţie, întâlnirile își datorează continuitatea unui grup de prieteni inimoși ai poetului, eseistului, omului de radio și criticului literar care a fost Radu Săplăcan.

Începând cu ora 11.00, în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea Braniştea, preotul paroh Gavrilă Fazacaş a oficiat o slujbă de pomenire, în prezenţa scriitorilor, prietenilor lui Radu Săplăcan, a brăniştenilor veniţi să-l omagieze. Au fost prezenți un grup de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială din Braniștea, însoțiți de profesorii Mitruța Vaida, Cornel Săplăcan și directoarea Valeria Săplăcan, rudă a scriitorului.

Despre Radu Săplăcan (1954-2002) omul, scriitorul și prietenul au vorbit Ioan Pintea, Marcel Lupșe, Ion Mureşan, Florin Săsărman, Cornel Cotuţiu, care au subliniat calitățile sufletești ale acestuia: puterea de a se devota semenilor, delicateţea sufletească, dar și intransigența în ceea ce priveşte scrisul. Spiritul celui sărbătorit s-a simțit aproape, prin amintirile pe care cei care l-au cunoscut le-au împărtășit auditoriului. Poetul Ion Mureșan spunea că Radu Săplăcan e viu pentru că trăiește în sufletele prietenilor răspândiți în multe părți ale țării, pe unde acesta a călătorit la festivaluri de poezie.

Sărbătoarea a continuat la Casa de Cultură din Beclean unde a fost prezentat un film evocator, realizat de jurnaliştii Nicoleta şi Gheorghe Cherecheşiu de la TV România. Ion Mureșan, Ioan Pintea şi Florin Săsărman au comentat pe marginea unor evenimente antologate în film, iar Bogdan Roșca, managerul Radio România Cluj, s-a referit în alocuțiunea sa la cea de a șaizecea aniversare a Radio România Cluj din aceste zile și la jurnalistul pasionat de radio care a fost Radu Săplăcan, fapt evocat și de Florin Săsărman.

A urmat lansarea cărții „Radu Săplăcan. Evocări și amintiri”, apărută la Editura „Eikon” din Cluj-Napoca. Despre carte a vorbit poetul Pavel Liviu Azap. În continuare, elevul Cristian Toth, redactorul șef al revistei “Esentza”, a prezentat cel mai proaspăt număr al publicației editate de Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. În continuare, elevi ai instituției de învățământ amintite au cântat melodii la chitară, omagiind astfel și talentul de chitarist al lui Radu Săplăcan.

Printre cei care l-au cunoscut și i-au fost prieteni lui Radu Săplăcan, cel care anul acesta ar fi împlinit 60 de ani, au mai fost prezenți: Vasile Muste, Echim Vancea, Olimpiu Nuşfelean, Aurel Podaru, Virgil Raţiu, Andrei Moldovan, Gavril Ţărmure, Liviu Păiuș, Icu Crăciun, Iacob Naroș, Gavril Moldovan, George Vasile Dâncu, Mircea Măluţ, Traian Parva Săsărman, Valentin Falub, Cornel Cotuţiu, Valer Câmpan și alții.