CASA ARGINTARULUI

Data: 28.01.2014

CASA ARGINTARULUI

 

Localitatea: Bistrița
Adresa: str. Dornei, nr. 5

Scurtă descriere

Cladirea are doua corpuri. Corpul original este o constructie de plan dreptunghiular compact, pe doua niveluri (P+1) cu latura scurta de 10,5 m dispusa pe aliniament, acoperis in doua ape cu coama paralela cu fatada. Parterul cuprinde in axul din stanga gangul carosabil, boltit semicircular, in dreapta, la strada, doua incaperi, una cu bolti in cruce sprijinite pe console, cealalta boltita semicilindric, ca si incaperea din spatele scarii. Scara ampla, cu dubla rampa si balustrada din zidarie, conduce la un hol spatios din care se intra prin usi cu ancadramente din piatra la incaperile de la strada si la cea laterala dinspre curte, cu plafoane pe grinzi masive. Doar incaperea ingusta de la strada are bolta semicirculara.

Fatada are parterul dominat de portalul monumental cu deschidere semicirculara profilata, cu cheia de arc in voluta si imposte. Antablamentul care surmonteaza poarta este sustinut de pilastri canelati cu baze rectangulare si capiteluri ionice. Replica sa apare la ancadramentul de fereastra din dreapta frontului. Fereastra din axul median are profilatura similara cu cea a deschiderilor de la etaj, cu ancadramente dreptunghiulare cu menouri si traverse care impart cadrul ferestrelor in sase canaturi (ancadramentele anterioare celor montate cu ocazia restaurarii sunt cu 2+3 ochiuri). Profilatura compusa din listeluri aplatizate intoarse in unghi drept, specifica renasterii, este incadrata de solbancuri si cornise ce se sprijina pe console in voluta. Orizontala fatadei este accentuata prin cornisa continua de deasupra ancadramentelor etajului si cele care surmonteaza ancadramentele parterului.

Frontul dinspre curte are la etaj 3 deschideri cu ancadramente dreptunghiulare impartite printr-un menou si o traversa cu profilatura identica cu cele din frontul principal. La restaurare, in curte, a fost adaugat un corp ce cladire, pe latura din dreapta gangului, pe parter la care au fost introduse ancadramente care imita pe cele originale. Modul de tratare a fatadelor si tipologia ancadramentelor, care-si gasesc similitudini in pietraria bisericii evanghelice, argumenteaza implicarea lui Petrus da Lugano in proiectarea acesteia. Prezenta in timpanele ancadramentului ferestrei din dreapta a parterului a doua reliefuri reprezentand potire a determinat atribuirea cladirii unui mester argintar.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Topografia monumentelor istorice din municipiul Bistrița, Centrul istoric, Ed. Accent, 2008