COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - MUZEUL „CUIBUL VISURILOR”

Data: 28.01.2014

COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - MUZEUL „CUIBUL VISURILOR”

 

Localitatea: Maieru
Adresa: nr. 133
Telefon: 0263.372804

Scurtă descriere

Muzeul valorifica obiecte care au apartinut lui Liviu Rebreanu (piese de mobilier, editii princeps, corespondenta etc.), colectia fiind in permanenta imbogatita prin acte de donatie.

Colectia etnografica detine piese vechi si foarte valoroase de pe Valea Superioara a Somesului (icoane, lazi de zestre, obiecte de imbracaminte etc.), iar colectia de istorie expune piese datand din perioada romana (piese cu caracter militar, bancnote vechi etc.).

Muzeul a fost fondat la 27 noiembrie 1957, prin inaugurarea unei expozitii memoriale, Liviu Rebreanu, prilejuita de cea de-a 72-a aniversare a nasterii marelui romancier. Prin donatii ale localnicilor (multe din piese sunt adunate de elevi), colectia se imbogateste, iar cladirea, o fosta gradinita construita in anul 1933, este extinsa in perioada 1971-1972. Initiatorul expozitiei memoriale si sustinatorul devenirii ei ca muzeu este profesorul de limba romana Sever Ursa.

Liviu Rebreanu (1885 - 1944) s-a nascut in localitatea Tarlisua, jud. Bistrita-Nasaud, dar si-a petrecut copilaria la Maieru, unde familia sa se muta in anul 1889. A ramas permanent legat de locurile copilariei, denumind localitatea Maieru „Cuibul visurilor”.

„Da! Am fost grozav de fericit în anii mei cei mici. Am gustat din toate placerile copilariei. Au fost ani asa de frumosi! Toate visurile mele sunt legate de locurile acelea. Iar imaginile însorite sunt trezite de un ecou al lor. Dintre oamenii acestia de la Maieru am luat toate personajele rustice din opera mea. Unora le-am pus o mâna, altora le-am taiat un picior, i-am împatimat pe unii, i-am facut sa cugete pe altii si oriunde i-am plasat în cartile mele, tot din Maierul Nasaudului i-am luat!" (Liviu Rebreanu)

Muzeul este sectie, fara personalitate juridica, a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, din anul 2003.

Cladirea Muzeului este in reabilitare.

PROGRAM DE VIZITARE: la cerere.