COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - MUZEUL GRĂNICERESC NĂSĂUDEAN

Data: 28.01.2014

COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - MUZEUL GRĂNICERESC NĂSĂUDEAN

 

Localitatea: Năsăud
Adresa: B-dul Grănicerilor, nr. 19
Telefon: 0263/361.363

 

Scurtă descriere

Cladirea este monument istoric datand din secolul al XVIII-lea, fiind fostul sediu al cazarmei Regimentului II romanesc de granita.

Muzeul cuprinde o sectie de arta populara si etnografie (unelte si piese de port specifice Vaii Somesului Mare) si o alta legata de personalitati din teritoriul graniceresc nasaudean. Colectia mai cuprinde valori medalistice donate de Iuliu Moisil, plante clasificate de catre A. P. Alexi si de Florian Porcius, pictura de Sever Muresanu, pictura veche romaneasca (sec. XVIII-XIX), piese arheologice din descoperiri intamplatoare si sistematice. Infiintat din initiativa unor intelectuali nasaudeni, are la baza colectiile lui Iuliu Moisil, Iulian Martian si Virgil Sotropa. In anul 1937 aceste colectii sunt puse sub egida Arhivelor Statului - Subdirectia Nasaud. Muzeul este reorganizat in anul 1946 si mutat in cazarma Svarda, unde se gaseste si astazi. In anul 1951 fondurile acestei institutii se despart, constituindu-se din acestea Filiala Arhivelor Statului, Filiala Bibliotecii Academiei si Muzeul Nasaudean.

In prezent Muzeul este in reorganizare, fiind deschisa doar sectia de etnografie. 

In curtea Muzeului se afla bustul lui Vasile Nașcu realizat de Corneliu Medrea, monument istoric de grupa A (interes național). 

Muzeul este secție, fără personalitate juridică, a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

 PROGRAM DE VIZITARE: 
Vara: 8 - 18; 
Iarna: 8 - 16;