SÂNGEORZ-BĂI - COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - MUZEUL DE ARTĂ COMPARATĂ

Data: 28.01.2014

SÂNGEORZ-BĂI - COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - MUZEUL DE ARTĂ COMPARATĂ

 

Localitatea: Sângeorz-Băi
Adresa: str. Republicii, nr. 68
Telefon: 0263.370291

Scurtă descriere

Muzeul de Artă Comparată din orasul Sângeorz-Bai, județul Bistrița-Năsăud este, din punct de vedere juridic, sectie a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, clasificat ca fiind institutie de importanta judeteana.

Desi creatie recenta ca muzeu de arta, îsi are începutul ca punct muzeal orasenesc înfiintat în anul 1970 prin donatia de pictura facuta de Ileana Antonu, artist plastic, cunoscuta mai ales ca exponent al Coloniei de la Baia Mare. În timp, punctul muzeal îsi îmbogateste patrimoniul cu piese de factura etnografica, specifice zonei, documente si carte veche, expuse în trei încaperi apartinând Casei de Cultura din localitate. În anul 1975 primeste ca spatiu propriu cladirea fostei gradinite situata pe str. Republicii, nr. 68, locatie pe care o pastreaza pâna astazi.

Acum însa, colectia de baza o constituie lucrarile de arta contemporana – sculptura (lemn, marmura, piatra, metal), pictura, fotografie, grafica (desen, xilogravura, litogravura, linogravura), ceramica, portelan, teracota – a 135 de artisti invitati în cele 14 editii ale Simpozionului International de Arta Contemporana „ART”. Piesele etnografice existente doar permit comunicarea între trecut si timpul prezent. De altfel, planul conceptual al Muzeului – ce apartine plasticianului Maxim Dumitras, sef de sectie - se bazeaza pe ideea de dialog estetic între obiectul utilitar cu semnificatie etnografica si obiectul artistic contemporan. De aici si denumirea de Muzeu de Arta Comparata. Scopul declarat este de a surprinde si transmite spiritualitatea zonei prin arta, prin creatie, refuzând sa accepte ideea de muzeu ca spatiu – adapost pentru bunuri mobile ce apartin trecutului.

Cum elementele cu care s-a operat apartin exclusiv limbajului plastic, asocierea trecutului si prezentului este permisa fiecarui vizitator în parte. Desfasurarea Muzeului nu ofera decât repere, nu informatie gata prelucrata, astfel ca produsul finit este în sine un produs artistic.

Mai mult, desi un muzeu mic, institutia se doreste a fi un centru de informare în arta plastica contemporana, astfel ca sunt puse la dispozitia publicului o arhiva audiovizuala continând fotografii, clisee, filme foto, casete audio si video, CD-uri, în majoritate având legatura cu Simpozioanele organizate si o biblioteca formata în special din albume de arta. Pentru viitor este gândita organizarea unui atelier de restaurare pentru icoane, cu personal specializat, care sa functioneze în spatiul actualului atelier de întretinere.

Organizat în forma actuala pe parcursul anului 2006, Muzeul a fost inaugurat în data de 5 mai 2007.

PROGRAM DE VIZITARE: 
Zilnic: 8 – 16