Joaca de-a arta, cu prof. Diana Morar, în programul „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”

A fost încă o zi distractivă pentru copiii înscriși în programul „Vacanța la bibliotecă – Fabrica de idei estivale”, derulat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud în aceste săptămâni de vacanță! De această dată la atelierul „Joaca de-a arta”, cu prof. Diana Morar, pe parcursul a două ore, copiii având nu doar de desenat și colorat, ci și de rezolvat mici dileme…artistice.

„Am desenat niște cercuri și în două minute trebuia să le umplem cu imaginația noastră. De exemplu, să creem obiecte cu formă rotundă și, după aceea, să le descriem în fața clasei. După aceea am desenat alte forme și a trebuit să ne gândim ce putem face din ele. Eu am desenat un labirint care duce spre o comoară, pentru că mi-ar plăcea să găsesc o comoară cu lucruri și podoabe foarte vechi. Dintre acuarelele de aici, eu am folosit albastru și un galben, care să facă harta să pară mai veche. De asemenea, maro și roșu. Îmi plac aceste activități și vin în fiecare zi la bibliotecă!” a descris activitățile Bianca Ceușan, care are 10 ani, elevă la Școala Generală nr 1 din Bistrița.

Prof. Diana Morar, coordonatoarea atelierului spune că copiii se implică foarte mult în activitățile pe care le propune. „Atelierul pe care îl conduc îmbină jocul cu activități artistice, pentru că arta este, până la urmă, pornită din joc și este important să fim deschiși să învățăm din joc indiferent despre ce este vorba. În cazul acestui atelier eu merg foarte mult pe dezvoltarea creativității, așa cum fac și la Palatul Copiilor, unde conduc cercul de pictură, pentru că, până la urmă, creativitatea este abilitatea de care avem nevoie toată viața, care se adaptează la oricare domeniu. În cazul copiilor am propus trei jocuri: primul se numește „10 cercuri rotunjoare”, al doilea „Linia jucăușă” și al treilea „Șah-mat în pictură”, cred că cel mai frumos și cel mai drag joc pe care îl folosesc, mai ales când lucrez cu copii pe care îi văd prima dată. Este un joc în care trebuie să creezi o relație interpersonală cu colegul și este vorba și de energiile dintre ei și de modul de a învăța să respecți ceea ce a făcut celălalt și ceea ce ai făcut chiar și tu, și de a-ți gândi următorul pas în momentul în care vrei să finalizezi o lucrare și să „câștigi” acest concurs. Până la urmă toți au câștigat, lucrurile sunt extrem de frumoase, lucrări abstracte extrem de reușite, de care copiii sunt foarte mândri” a spus prof. Diana Morar.

La terminarea atelierului, toți copiii au luat cu ei lucrările, să le arate celor de acasă. Nu înainte de a face o fotografie de grup pentru site-ul Bibliotecii Județene!

                                                                                                   www.bjbn.ro